"Переїхала в Переяслав із Бахмута два роки тому": для жінок ВПО проводять психологічні тренінги

15 вересня 2024 р. 14:09

15 вересня 2024 р. 14:09


Заняття з арт-терапії для жінок ВПО, які проживають у Переяславській громаді, вчергове провели працівники Центру соціальних служб – психолог Ірина Каднікова та провідний фахівець із соціальної роботи Лілія Конченко. Воно відбулося 12 вересня у просторій залі центру "Зустріч", розповідає Переяслав .City.

Під час тренінгу жінки малювали свій настрій та рефлексували. А розпочався він із притчі «Непросте завдання», після якого присутні дізналися, що кожній людині від народження дається «шматочок глини», з якого вона може виліпити своє майбутнє за власним вибором: стосунки із оточуючими, щасливе життя тощо.

"Переїхала в Переяслав із Бахмута два роки тому": для жінок ВПО проводять психологічні тренінги

Я приїхала до Переяслава у 2015 році із Донецька, – ділиться Анастасія. Тут я вже відкрила власну студію манікюру та педикюру, тобто маю роботу, ніби й звикла до нового для мене міста, людей, загалом життя. Та інколи виникає тривога за сім’ю, а саме на подібних тренінгах вчать, як позбутися таких страхів. Тому я приходжу на черговий тренінг.

"Переїхала в Переяслав із Бахмута два роки тому": для жінок ВПО проводять психологічні тренінги

Під час невимушеної бесіди учасниці групи за допомогою малюнків «Мій настрій» розповіли про свої емоції, страхи та бажання. Кожна намалювала щось на дошці, відповідно від свого стану: хмарку, квіточку, сонечко, море, сердечко чи якусь тваринку. Після виконання вправи учасниці називали своє ім’я та розповідали, що малюнок має означати та які емоції викликає.

Ірина Каднікова спілкується з учасницями тренінгу для ВПО Ірина Каднікова спілкується з учасницями тренінгу для ВПО

Після спільного обговорення малюнків Ірина Каднікова розповіла, як впливає настрій однієї людини на події, що відбуваються у житті, та чи можна навчитися управляти спільним настроєм. Вона зазначила, що вміння управляти настроєм є важливою складовою емоційної компетентності. Настрій виникає у внутрішньому світі, забарвлює момент життя, який кожен переживає по-своєму. Знання з психології можуть допомогти краще розуміти себе та інших, навчитися управляти власними емоціями, урізноманітнити життя та покращити його якість.

На другому етапі тренінгу учасниці попрацювали з метафоричними асоціативними картами МАК. Фахівці вважаюать їх потужним психологічним інструментом. Вони не належать до гральних чи гадальних. Колода МАК може показувати різні образи. Кожен малюнок у них спрямований на те, щоб пробудити підсвідомість і викликати які-небудь асоціації. Тож жінки, отримавши по кілька карток, розповідали, на які думки наводить малюнок, із чим це пов’язано.

Після завершення тренінгу організатори подарували учасницям квитки на виступ гурту «Крутий заміс», який відбувся 14 вересня у музеї просто неба. А поки жінки після спільних занять поділилися враженнями.

Оксана Степаненко Оксана Степаненко

Степаненко Оксана:

Я проживала раніше у Бахмуті, тепер два роки живу у Переяславі при церкві «Оселя благодаті». Тут і долю свою знайшла, одружилася. Сьогодні прийшла на тренінг із двома донечками. Хотіла просто почути щось нове та корисне, а виявилося, що тренінг дуже цікавий. Буду ще приходити на подібні тренінги.

Ліана Гундарєва:

Із 2022 року проживаю у селі Гребля, вперше прийшла на подібний захід. Послухала, і мені дуже сподобалося, але дуже погано добиратися у місто із села, бо транспорт ходить нечасто.

Любов Богданова:

Раніше проживала у Луганській області, із 2022 року постійно проживаю у Переяславі. Вважаю, що подібні тренінги дуже потрібні для жінок ВПО. Якщо запросять із центру, то буду приходити.

Тобто усі жінки в один голос кажуть, що подібні тренінги дуже потрібні, на них чекають й будуть відвідувати. А техніки саморегуляції, отримані в ході заняття, кожна із учасниць зможе самостійно застосовувати для подолання наслідків стресу, зняття напруги, зменшення рівня тривожності

"Переїхала в Переяслав із Бахмута два роки тому": для жінок ВПО проводять психологічні тренінги

Реклама

"Переїхала в Переяслав із Бахмута два роки тому": для жінок ВПО проводять психологічні тренінги

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua