У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

17 жовтня 2024 р. 16:35

17 жовтня 2024 р. 16:35


Нинішньої ночі температура повітря на Переяславщині різко знизилася, у міській громаді від 16 жовтня офіційно оголошено старт опалювального сезону. Як він починається для колективу міської гімназії №5, де ще донедавна роботи з теплотрасою на території закладу повністю зупинили? Про це продовжує тему Переяслав .City.

Що відбулося?

У нас є хороші новини і я вам хочу подякувати, бо після вашої статті в нас тут усе швиденько зарухалося! Такий активний розвиток подій пішов! – радісно каже директорка гімназії Тетяна Касьян. Бо це ж і правда, був просто крик душі. Але добре, що це сколихнуло там начальство, то ми ж уже й не їхали в Київ на прийом.

Повернувся на наш об’єкт виконроб, заїхала бригада робітників. Вони нову теплотрасу, що веде від нашої котельні до укриття, повністю змотували, позварювали труби і опустили в короби. Була надія, що все закінчать і загорнуть ще минулого тижня, але не вийшло. Пішли дощі, і мабуть, через це затрималися.

Водночас директорка зазначила, що в цей час працівники переяславського ВУКГ поновили їм і частину водопроводу. Петро Ярмоленко, начальник відділу освіти, вирішив провести заодно і повну заміну не тільки частини іржавої труби, й тих водомереж, що ведуть до їдальні, яка стоїть окремо, і до приміщення школи.

Для директорки гімназії Тетяни Касьян зупинка всіх робіт на теплотрасі стала критичною ситуацією 18 вересня 2024 р Автор: Валентина Батрак Для директорки гімназії Тетяни Касьян зупинка всіх робіт на теплотрасі стала критичною ситуацією 
18 вересня 2024 р

У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

Які перспективи?

Учора, 16 жовтня, приїхали вже працівники переяславського газового господарства, перевірили нашу котельню і якість зварювання нових труб. Якщо все добре, то мають загорнути всі канави і ми будемо вже з теплом.

А ще маємо надію, що погода дозволить і ми встигнемо впорядкувати наш сквер, який понівечили під час робіт, – посадити там кущі, квіти. Ми зробимо там ще краще, як було! – оптимістично каже Тетяна Володимирівна.

Автор: Валентина Батрак У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

На початку жовтня робітники, що повернулися на об'єкт, зварили і уклали труби Автор: Валентина Батрак На початку жовтня робітники, що повернулися на об'єкт, зварили і уклали труби

Що стало причиною?

Понад місяць тому голова Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що адміністрація ініціює розірвання договорів з деякими підрядниками, які зривають терміни виконання робіт. Рішення ухвалили на засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність» за участі правоохоронців, підрядників, проєктантів та профільних департаментів.

« Договори будемо розривати, оголошувати нові тендери. Також звертаємося до правоохоронців для повної перевірки діяльності цих підрядників. Йдеться про значні кошти і маємо спільно захищати інтереси держави. Терміни та якість будівництва – основні вимоги до всіх без винятку підрядників. І як начальник Київської обласної військової адміністрації спокійно спостерігати за безвідповідальністю деяких з них не збираюся» , – йшлося в заяві керівника області, оприлюдненому 6 вересня.

Серед таких Кравченко згадав і будівництво укриття для гімназії №5 в Переяславі, яке веде ТОВ «703 МЗКО». І через кілька днів після того робітники справді виїхали з території гімназії, покинувши все недоробленим, зокрема, і розриту теплотрасу. Сказали, закінчилося фінансування.

Бригада покинула роботу на півдорозі і виїхала після заяви голови КОДА Бригада покинула роботу на півдорозі і виїхала після заяви голови КОДА

У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

Для директорки ж Переяславської гімназії Тетяни Касьян, з якою ми спілкувалися на території будівництва ще 18 вересня, таке рішення стало «громом серед ясного неба». Хоча темпи робіт на самому укритті і справді були досить повільними, але на початок вересня бригада саме взялася за прокладання нової теплотраси від діючої на території закладу до укриття. Там розкрили її чималу частину для точки врізу, розкопали траншеї по всій парковій території шкільного подвір’я. І в такому стані будівельники все залишили та виїхали.

Хоча тоді працівники гімназії наголошували, що до завершення цих робіт залишалося небагато. Але на завершальному піку все раптом зупинилося. Чи то в голови області не було достовірної інформації про стан справ на об’єкті, чи були інші чинники, невідомо.

Як вирішили проблему?

Проблемну ситуацію ми описали в статті 20 вересня. На той час департамент регіонального розвитку КОДА як замовник, попри заяву, не розірвав основний договір з підрядником ТОВ «703 МЗКО». Натомість через три дні на ресурсі публічних закупівель Прозоро оприлюднили новий договір на закупівлю додаткових робіт із цим самим підрядником іще на 2 млн 602 тис 833,37 грн. І після того в Переяслав повернулися робітники.

У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

Коригування з багатьма дивними доповненями

Крім того, в обґрунтуванні департаменту КОДА додаткової закупівлі без тендеру йдеться про те, що під час виконання робіт з будівництва протирадіаційного укриття для гімназії №5 було виявлено додаткові обсяги робіт, які не передбачені основним договором. Через це довелося коригувати проєкт будівництва і, згідно з експертним звітом від 27 вересня 2024 року доповнили його переліком додаткових робіт з 20 пунктів.

Навіть на непрофесійний погляд, список цих додаткових робіт (нібито не передбачених основним проєктом!) виглядає трохи дивним. Наприклад, установлення блоків стін із ФБС. Можливо, мають на увазі облаштування запасного виходу, про який чомусь забули в основному проєкті для укриття такого типу!

Але такі позиції як мурування внутрішніх стін із цегли, шпаклювання і фарбування стін та стелі і аналогічні роботи не врахували спочатку як основні? Хіба що позицію «протягування у футляр труб» ще якось можна підвести під оцю саму нагальну потребу додаткового договору, аби звершити до морозів спорудження теплотраси та водовідведення до укриття.

Зрештою, для завершення будівництва укриття для Переяславської гімназії роботи треба виконати ще багато.

А водночас виникає і супутня історія: департамент КОДА підписав угоду на капітальний ремонт підвального приміщення для укриття Центру соціальних послуг та соціальної інтеграції (директорка Раїса Голованова) з цим самим ТОВ «703 МЗКО» на суму 7 млн 982 тис. 996,94 грн. Це була найвища пропозиція серд трьох учасників. Запа цим договором підрядник навіть отримав аванс, але, зі слів директорки, основні роботи там навіть не починалися.

Реклама

У Переяславі відновили будівництво теплотраси до довгобуду укриття гімназії: як вирішили проблему?

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua