Коли і як садити часник на зиму: найкращі дати та поради садівникам

18 жовтня 2024 р. 12:02

18 жовтня 2024 р. 12:02


Популярність посадки часнику на зиму стрімко зростає. Це дозволяє отримати врожай на кілька тижнів раніше, ніж при весняній посадці, тим більш, зараз існує багато озимих сортів, стійких до морозів. Щоб отримати хороший врожай наступного року, потрібно дотримуватися правильних термінів посадки та норм агротехніки.

Озимий часник вирощують з осені. Посадка часнику у ґрунті здійснюється за 35-45 днів до морозів. До настання зими і промерзання ґрунту часник встигає розвинути кореневу систему завдовжки 10-12 см, проте зелена парость уже не з'явиться.

Перед посадкою часнику, потрібно обов’язково підготувати грунт. Часник світлолюбний, тому вирощуйте його під сонцем у супіщаному некислому ґрунті, угноєному для попередньої культури – свіжий гній у ґрунті для часнику призводить до того, що його частіше вражають хвороби і шкідники.

Якщо є необхідність внести в ґрунт добрива після попередньої культури, зробіть це не пізніше, ніж за півтора-два тижні до посадки часнику: перекопайте ґрунт на штих лопати, додаючи на кожен м² по 5-6 кг перегною, а також по 30 г суперфосфату і по 20 г калійної солі, після чого полийте ділянку розчином мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 літрів води). До посадки накрийте грядку плівкою.

Підготовка часнику перед посадкою є важливим етапом:

  • Розділіть головки на зубки.
  • Відберіть найбільші зубки для посадки, відбраковуючи слабкі та несвіжі.
  • Знезаразьте зубки в соляному розчині (3 столові ложки на 5 літрів води, тримайте 2-3 хвилини).
  • Занурте зубки на хвилину в розчин мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 літрів води).

На підготовленій для посадки ділянці роблять борозни завглибшки 15-20 см на відстані 20-25 см одна від одної, на дно канавок насипають грубозернистий пісок шаром 1,5-3 см, щоб запобігти контакту зубків із ґрунтом і захистити їх від гниття. Відстань між великими зубками має бути 12-15 см, а між дрібнішими – 8-10 см. Після закладення зубчиків у ґрунт ділянку обов'язково мульчують двосантиметровим шаром сухого торфу або змішаної із землею тирси.

Зарано посаджений часник проросте, чого не можна допускати категорично, а часник, посаджений надто пізно, не встигне вкоренитись і підмерзне, тому так важливо дотримуватися вивірених багаторічним досвідом строків посадки озимих сортів.

Посадка часнику на зиму – це чудовий спосіб отримати ранній врожай і забезпечити своїй родині свіжий вітамінний продукт. Дотримуючись цих порад, ви зможете виростити здоровий і смачний часник.

Нагадаємо, які є ефективні екологічні методи боротьби зі шкідниками і хворобами для гарних врожаїв.

Реклама

Коли і як садити часник на зиму: найкращі дати та поради садівникам

Джерело: fastivnews.city