Дитина не говорить. Як діяти батькам? - поради логопеда-практика із Кагарлика

18 жовтня 2024 р. 15:26

18 жовтня 2024 р. 15:26


Дитина не говорить. Як діяти батькам? - про це розповідає логопед логопедичної студії «Моя Мова» в місті Кагарлик Дарина Дем’яненко .

Вся родина з завмиранням очікує перших довгоочікуваних слів малюка. Простори інтернету рясніють кумедними відео з ще нечітким мовленням дітей. Але інколи ці бажані короткі слова ніяк не зʼявляються.

Автор: логопедична студія «Моя Мова» Логопедична студія «Моя Мова» в місті Кагарлик

Чому малюк не говорить?

Все частіше до логопедичних установ, як от логопедична студія «Моя Мова» в Кагарлику, звертаються сімʼї в яких діти мають значні затримки мовного розвитку або взагалі його відсутність.

Важливим фактором для успішної корекції мовленнєвих порушень - є їх ранній вияв та правильна діагностика. Більшість фахівців, які працюють з немовленнєвими дітьми спершу намагатимуться визначити причини затримки чи відсутності мовлення.

Автор: логопедична студія «Моя Мова» Логопедична студія «Моя Мова» в Кагарлику 2

Ми виокремили 5 найпоширеніших причин, які заважають дитині заговорити:

  • Вади слуху. Туговухість або знижений слух можуть заважати формуванню звуконаслідувань ще в ранньому віці, і це потягне за собою затримку мовленнєвого розвитку.
  • Проблеми розвитку центральної та периферичної нервової системи (порушення інервації артикуляційного апарату). Їх може діагностувати лише невролог.
  • Патології в розвитку органів ротової порожнини: коротка вуздечка, аденоїди, не зрощене піднебіння, губа. Ці проблеми ускладнюють утворення звуків і слів.
  • Розлад аутистичного спектра РАС) - одним із симптомів якого є відсутність мотивації до комунікацій з оточуючими.
  • І ще один більш соціальний фактор - погане(або відсутнє) мовленнєве середовище, довготривале використання ґаджетів, двомовність в сім‘ї, педагогічна занедбаність.

Як зарадити проблемі: алгоритм від фахівчині

Автор: логопедична студія «Моя Мова» Логопедична студія «Моя Мова» в Кагарлику

На жаль, не всі батьки знають, як діяти, якщо запідозрили невідповідність розвитку мовлення дитини її віку.

Тому пропонуємо певний алгоритм дій, який допоможе зорієнтуватись батькам, до яких спеціалістів варто звернутися в першу чергу.

Професійна перевірка фізіологічного слуху. Не всі порушення слуху очевидні. Навіть якщо дитина відкликається, коли її звуть, реагує на звуки тощо, якщо є затримка мовлення - є необхідність виключити наявність порушення слуху.

Консультація невролога. Всі дітки за протоколами педіатрів мають в певні періоди розвитку проходити обстеження в цього лікаря. І це досить важливо, адже багато неврологічних проблем можуть викликати затримку мовленнєвого розвитку.

Автор: логопедична студія «Моя Мова» Логопедична студія «Моя Мова» в Кагарлику 3

Консультація психіатра є доцільною для оцінки поведінкової сфери, комунікативних навичок дитини; стану психологічного та соціального розвитку. Досить часто така рекомендація викликає в батьків негативізм, але ми маємо діяти лише в інтересах дитини. І психіатр може допомогти визначити наявність або відсутність більш глибинних проблем, пов‘язаних з комунікацією дитини.

Консультація логопеда. Спеціалісти цієї категорії компетентні в обстеженні діток саме раннього віку, і можуть надати характеристику стану мовлення. Також, проаналізувавши дані обстеження зазначених вище спеціалістів, логопед може зробити висновок щодо наявних порушень, дати рекомендації батькам щодо коректних способів спілкування з дитиною вдома.
Увага! Закликаємо також уникати непотрібних обстежень та аналізів, які не несуть інформативності в даному питанні, не назначені профільними лікарями, та не є доказовими з медичної точки зору.

Автор: логопедична студія «Моя Мова» Логопедична студія «Моя Мова» в Кагарлику 4

Що не варто робити, так це дослухатись до порад сусідки/колеги/бабусі, які знають мільйон випадків, коли дитина заговорила сама мало не в старшій школі? Бо керуючись такими роздумами й відтягуючи діагностику - втрачається дорогоцінний час, за який можна пройти досить ґрунтовний корекційний шлях.

Реклама

Дитина не говорить. Як діяти батькам? - поради логопеда-практика із Кагарлика

Джерело: kagarlyk.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua