Забуті мільйони: як українські посадовці роблять дорогі помилки у деклараціях

19 жовтня 2024 р. 12:03

19 жовтня 2024 р. 12:03


Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення на 704 мільйони гривень у деклараціях українських посадовців за вересень цього року. До перевірки потрапили найбільш ризикові звіти, але навіть ті, кого раніше не помічали у корупції, роблять у своїх деклараціях дивні помилки. Деякі посадовці плутають тисячі з мільярдами, а інші вписують домашніх улюбленців у розділ “цінного майна”, детальніша на Переяслав .City.

Помилки посадовців: кожен третій задекларував 15 мільйонів неправильно

НАЗК завершило 77 перевірок декларацій, відібраних за новим ризико-орієнтованим підходом, і виявило порушення на загальну суму 697 мільйонів гривень. Також були зафіксовані ознаки необґрунтованості активів на 6,9 мільйона гривень, повідомляє Центр громадського моніторингу та контролю.

Згідно з даними платформи Opendatabot, 30% українських посадовців цього року внесли помилки в свої декларації, у середньому на 15 мільйонів гривень. Кожна десята декларація після подання зазнавала виправлень, а лише одна з усіх перевірених не мала порушень. Загалом НАЗК розпочало перевірку 734 декларацій із 1,2 мільйона поданих цього року.

Незвичні помилки у деклараціях: мільйонні Жигулі та собаки в якості майна

Щороку декларації українських посадовців привертають увагу не лише порушеннями, але й курйозними помилками. Наприклад, працівник Балаклійської міськради оцінив свій ВАЗ 1978 року у 66 мільйонів гривень , а викладачка Національної академії МВС задекларувала, що її чоловік отримав зарплату в розмірі 259 мільярдів гривень. Для порівняння, у 2021 році цей дохід становив 259 тисяч гривень.

Ще однією поширеною проблемою є внесення домашніх тварин у розділ "Цінне майно". Найвідомішою стала депутатка Олександра Устінова, яка задекларувала свого лабрадора Коді як "собаку-тапки-погризяку". Інші декларанти також вказували своїх домашніх улюбленців, таких як леви, коти, миші, папуги, кури та рибки.

Боротьба з помилками у деклараціях

Електронне декларування майна посадовців було запроваджене у 2016 році. Вже перші декларації вразили суспільство величезними сумами готівки та великими обсягами нерухомості, землі та предметів розкоші. Після початку повномасштабного вторгнення процес перевірки декларацій тимчасово призупинили, але з осені 2023 року він відновився.

У НАЗК наголошують , що подача неправдивих даних у декларації карається штрафом, громадськими роботами або навіть позбавленням права займати певні посади до трьох років. Щоб зменшити кількість технічних помилок, агентство впровадило новий функціонал для заповнення декларацій. Він допоможе посадовцям економити час і уникати помилок, а НАЗК зможе зосередитися на ретельніших перевірках ризикових звітів.

"Зменшення технічних помилок дозволить нам краще оцінювати ризики в деклараціях і підвищити ефективність перевірок", — зазначила Юлія Кулікова , керівниця Управління проведення повних перевірок НАЗК.

Неправдиві дані в деклараціях — це не лише технічні помилки, але й можливі спроби приховати справжній стан майна та доходів. Завдяки новим підходам до перевірки та вдосконаленню системи декларування НАЗК намагається мінімізувати ці помилки та забезпечити прозорість процесу.

декларація посадовців

Реклама

Забуті мільйони: як українські посадовці роблять дорогі помилки у деклараціях

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua