В Україні можуть підвищити пенсії на 10-12%: коли і кому

21 жовтня 2024 р. 21:12

21 жовтня 2024 р. 21:12


Про це в етері Громадського радіо розповіла Лідія Ткаченко , старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень.

За її словами, у 2025 році пенсії в Україні можуть підвищити на 10-12%. Така індексація залежить від інфляції в країні та середнього розміру зарплати, з якої громадяни сплачують єдиний соціальний внесок.

Показники можливих підвищень стануть відомими лише на початку наступного року. Залежить індексація пенсій від інфляції в країні та росту заробітних плат, з яких сплачують ЄСВ, пояснює Лідія Ткаченко.

«Динаміка зарплат має велику сезонність. Пенсійний фонд публікує статистику щодо середньої зарплати, з якої сплачують ЄСВ, і у другому кварталі відбулося істотне зростання. Тому цілком можливо, що пенсії підвищать на 10-12%. Минулого року цей показник становив близько 6%».

Статистика

Пенсійний фонд регулярно публікує в себе на сайті статистику . Згідно з нею, станом на перше жовтня в Україні було близько 10,3 млн пенсіонерів:середній розмір пенсії становив 5 852 грн.

За словами Лідії Ткаченко, розподіл пенсіонерів за розміром пенсії є дуже нерівномірним. Близько половини людей отримують пенсії в розмірі 3-4 тис. грн, і є понад мільйон осіб, які отримують пенсії понад 10 тис. грн.

Виплати Пенсійного фонду

Науковиця говорить, що наразі пенсійний фонд має достатньо коштів для основної частини виплат.

В той же час, є багато державних програм, що передбачають пенсії військовослужбовцям, додаткові виплати для дітей, які постраждали від війни, для осіб, що займалися ліквідацією наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, та ін. Ці виплати мають здійснюватися з державного бюджету, а тому переважно покриваються фінансовою підтримкою наших партнерів, говорить Лідія Ткаченко.

Відомо, ДБР завершило розслідування масштабної корупційної схеми у військовій сфері .

В Україні можуть підвищити пенсії на 10-12%: коли і кому

Джерело: bigkyiv.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua