Закон про заборону російської мови на перервах в школі: чи буде покарання і мовна поліція

22 жовтня 2024 р. 17:05

22 жовтня 2024 р. 17:05


Зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №12086, який передбачає заборону спілкування російською мовою учням і педагогам поза заняттями, не передбачає покарань.

Про це йдеться у дописі народної депутатки Наталії Піпи у Facebook.

За її словами, карати або штрафувати дітей за порушення не будуть. Також не буде ніякої мовної поліції.

"Законопроєкт передбачає, що засновники, керівники та педагоги мають сприяти створенню українськомовного середовища через бесіди, роз’яснення та заохочення, а не покарання. Конкретні заходи будуть прописані в підзаконних актах, які Кабмін і МОН розроблять у разі прийняття закону", — пояснила депутатка.

Але щодо учителів, то законопроєкт підкреслює, що будь-яка взаємодія на території закладу освіти, включно з перервами, має відбуватися державною мовою. Піпа нагадала, що педагоги вже зараз зобов’язані спілкуватися українською мовою згідно з чинним законодавством. За порушення цих норм уповноважений із захисту державної мови має право складати протоколи та виносити постанови про адмінштрафи.

"Основна мета законопроєкту 12086 — уточнити, що перерва та інші активності на території закладу освіти - це теж освітній процес. Він не має на меті карати учнів і батьків", — зазначила депутатка.

Раніше "Наш Київ" писав, що у Метрополітен-музеї в Нью-Йорку з’явився аудіогід українською мовою.

Книжки для воїнів: киян запрошують підтримати акцію

Закон про заборону російської мови на перервах в школі: чи буде покарання і мовна поліція

Джерело: nashkiev.ua