У Переяславі виготовлять"точкові" схеми організації дорожнього руху, але світлофорів поки не буде

23 жовтня 2024 р. 17:02

23 жовтня 2024 р. 17:02


Майже 112 тисяч гривень депутати міськради виділили з бюджету громади на розробку схеми організації дорожнього руху (ОДР) в Переяславі. Задля цього внесли зміни до програми з благоустрою Переяславської громади на 2024 рік. Рішення ухвалили на сесії міськради 22 жовтня, інформує Переяслав .City.

Попередньо таке рішення одноголосно погодили члени виконкому на засіданні 15 жовтня. На сесійному засіданні за внесення відповідних змін до програми проголосували 16 депутатів , Михайло Шамрай – "утримався", Аліна Римар не брала участь у цьому голосуванні.

Як пояснювала на виконкомі заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич, така схема потрібна задля безпеки дорожнього руху. А в разі ДТП цей документ слугуватиме правоохоронним органам для об’єктивної оцінки ситуації і, відповідно, визначення міри відповідальності учасників інциденту.

Ідеться про витрати на розроблення схеми руху насамперед на колі біля автовокзалу – це складне перехрестя вулиць Шкільної, Богдана Хмельницького, Небесної Сотні, Героїв Дніпра. Там провели реконструкцію і наноситься нова розмітка та встановлюються дорожні знаки. А також схему ОДР розроблять для перехрестя вулиць Покровської, Богдана Хмельницького та Михайла Грушевського. На витратять 111 тисяч 904 гривні. Розпорядником коштів і замовником таких робіт буде відділ капітального будівництва міськради.

Депутат Михайло Шамрай зауважив щодо недоцільності таких витрат під час війни, вказав на «точковість» схем, оскільки немає єдиної комплексної схеми організації дорожнього руху в місті в цілому.

Тетяна Гич відповіла, що такий документ однозначно має бути, бо він важливий у разі того, якщо трапляється ДТП. Розробка ж повноцінної схеми коштує дуже дорого. Пізніше головний архітектор Петро Пурденко в коментарі «Віснику» зауважив, що у попередні роки, коли заходила мова про таку потребу, то розробники називали суму не менше 2 млн грн.

– Ми сподіваємось, що з січня матимемо ці кошти, щоб винести на розгляд депутатів питання розробки схеми організації дорожнього руху по всій громаді, – наголосила Тетяна Гич депутатам.

Депутат Григорій Порало також наголосив на пріоритетах:

– Ми часто на сесіях вносимо зміни до програми благоустрою, і весь час звучить: місто, місто. А де ж потреби села? Думаю, що задля цього варто зібрати розширену нараду з усіма старостами, щоб вони висловили свої бачення та побажання, а міська рада врахувала їх.

У відповідь міський голова Вячеслав Саулко зауважив, що якраз у Великій Каратулі нещодавно встановили дорожні фігури.

– Я вам дякую, що поставили біля школи двох «хлопчиків», дорожні знаки стоять, але немає розмітки пішохідного переходу.

Міський голова запевнив, що зауваження Григорія Степановича як депутата від цього села якраз урахували, а роботи з нанесенням розмітки ще продовжуються і будуть виконані і там.

Що з розміткою і світлофорами на дорогах Переяслава?

Переяславське виробниче управління комунального господарства як утримувач міських доріг провів торги на послугу з нанесення горизонтальної дорожньої розмітки і 23 серпня 2024 року оголосив переможця. Компанія ТОВ "БПГ" – одна з трьох учасниць тендеру, яка запропонувала найнижчу ціну 680 тис. 562 грн. Замовник оголошував очікувану ціну на 870 тис грн.

За вже виконані роботи ТОВ "БПГ" отримав 26 вересня оплату в сумі 511 тис. 135 грн.

Про потребу впорядкування організації руху на автодорогах міста міський голова говорив ще на початку своєї каденції. Тоді оголошувалися наміри і про встановлення світлофорів у найпожвавленіших місцях, зокрема, на перехресті вулиць Покровської та Михайла Сікорського. Готові були зробити такий внесок у розвиток міста як соціальні партнери забудовники магазинів мережі АТБ, а виконком ще влітку 2021 року приймав відповідне рішення.

Втім війна змінила і наміри влади, і пріоритети у фінансуванні як бізнесу, так і громади. Під час теперішнього ремонту привокзальної площі міськрада провела чергові перемовини з власниками АТБ щодо світлофора, але поки позитивної відповіді немає. Так прокоментував нам перспективи щодо цього Олександр Вітківський, начальник відділу капітального будівництва міськради.

Дорожню розимітку виконавці нанесли тільки на дорогах комунальної власності. Капітально оновлений відрізок дороги на вул Ярмарковій належить до обласного відомства. Дорожню розимітку виконавці нанесли тільки на дорогах комунальної власності. Капітально оновлений відрізок дороги на вул Ярмарковій належить до обласного відомства.

Що таке схема ОДР?

Схема організації дорожнього руху (ОДР) – це документ, виконаний у відповідності до вимог стандарту, в якому умовними позначеннями відображена ОДР на ділянках дороги (вулиці) або місцях розташування об’єктів дорожнього сервісу – дорожня розмітка, знаки, світлофори тощо. Це сприяє збільшенню пропускної спроможності, забезпеченню максимально безпечних і комфортних умов руху транспортних засобів та пішоходів.

Згідно з нормативною базою держастандартів, окрема схема ОДР (за необхідністю) може бути розроблена на – ділянку концентрації ДТП з метою підвищення безпеки руху.

Розроблення проектної документації з ОДР рекомендовано виконувати організаціям, діяльність яких пов'язана з автомобільними дорогами та безпекою дорожнього руху і які мають ліцензію на виконання проектних робіт.

Проект схеми організації дорожнього руху погоджується рішенням органу місцевого самоврядування.

Схема організації дорожнього руху окремої ділянки дороги вступає в силу після погодження з відповідним управлінням Національної поліції України.

У Переяславі виготовлять"точкові" схеми організації дорожнього руху, але світлофорів поки не буде

Реклама

У Переяславі виготовлять"точкові" схеми організації дорожнього руху, але світлофорів поки не буде

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua