«МХП Поруч»: ветерани війни з родинами побували на екскурсії в Переяславі

24 жовтня 2024 р. 11:14

24 жовтня 2024 р. 11:14


Ветерани з підприємств Андріяшівський елеватор, ТОВ «МХП – Фудсервіс», Лубним’ясо , Канівський РЦЛ Логістика і Степанці РЦЛ Логістика разом із своїми родинами відвідали Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в Переяславі. Загалом – 40 осіб. Такий відпочинок для них організували в межах програми індивідуального супроводу та комплексної підтримки військових, ветеранів та їхніх родин – «МХП Поруч». Про це розповідає Переяслав .City.

Провідна координаторка із взаємодії з військовими та ветеранами Ольга Заєць розповіла, що компанія у рамках програми «МХП Поруч» організовує подібні заходи для ветеранів аби допомогти їм легше адаптуватися до мирного життя, а також щоб підтримати їх у процесі інтеграції в суспільство після повернення з війни.

Загалом програма «МХП Поруч» діє з весни 2022 року.

– Понад 2500 співробітників МХП зараз на фронті, понад 500 ветеранів повернулися до роботи в компанію. Програма реалізується для того, щоб допомогти ветеранам війни у вирішенні проблем з фізичним та ментальним здоров’ям, в отриманні медичної допомоги та оформленні соціальних пільг; посприяти в забезпеченні інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для людей з інвалідністю.

«‎МХП Поруч‎» – це підтримка та супровід наших захисників. Її учасники отримують юридичну, психологічну допомогу, а також соціальну реадаптацію. Ось такі зустрічі, як сьогоднішня, є одним з важливих етапів програми, – зазначила Ольга Заєць.

У межах програми «МХП Поруч» ветерани разом зі своїми родинами відвідали музей просто неба в Переяславі Автор: Іванна Данюк

Ветерани війни з родинами побували на екскурсії в Переяславі. Її організували в межах реалізації програми «МХП Поруч»

Михайло Антонюк – начальник служби ремонту основного обладнання в компанії «МХП – Фудсервіс». Він почав працювати на підприємстві з моменту його відкриття у 2021 році, а в лютому 2022 року був призваний до служби. Наприкінці того ж року повернувся і продовжив працювати.

Після повернення до мирного життя, зазначив Михайло, робота йому допомагає відволікатися від пережитого на війні, хоча ці спогади зі своєї пам’яті витіснити важко.

Вони однаково нікуди не дінуться… Ті жахіття, які я бачив завжди будуть залишатися зі мною. Але дай боже, щоб їх бачило менше людей і ніколи не довелося побачити нашим дітям, – наголосив Михайло Володимирович.

Після повернення з фронту чоловік отримує велику підтримку від родини та компанії МХП, яка надає можливості для реабілітації та участі в різних івентах, як-от екскурсія від програми «МХП Поруч».

На екскурсію в Переяслав приїхали ветерани з підприємств Андріяшівський елеватор, ТОВ «МХП – Фудсервіс», Лубним’ясо, Канівський РЦЛ Логістика і Степанці РЦЛ Логістика разом із родинами Автор: Іванна Данюк

Михайло каже, що не потребує активної реабілітаційної допомоги, тому охоче бере участь в заходах, які дозволяють змінити обстановку та відпочити душею, провести день із родиною.

Я сьогодні приїхав з дружиною, донькою і подружкою доньки. У мене троє дітей, але наймолодшому 7 років і він дуже активний, тому вирішили його не брати, щоб не шукати по всій території музею , – жартує Михайло. – А найстарша донька вже студентка, теж не змогла приїхати. Тому середній дочці дозволили подругу взяти.

Михайлу Антонюку дуже сподобалося в переяславському заповіднику. Раніше, зізнається, тут йому не доводилося бувати. Чоловік щиро вдячний «МХП Поруч» за нагоду змінити обстановку, відволіктися і дізнатися про цікаві факти з життя українців від 13 до 19 століття.

Михайлу Антонюку (позаду дівчинки і хлопчика) в переяславському заповіднику сподобалося Автор: Іванна Данюк

Максим Мартиненко – фахівець з логістики в ПрАТ «МХП», де працює над керуванням доставкою комбікормів на птахофабрики. Чоловік – кадровий військовий, капітан у відставці, який до 2009 року служив більше 16 років. Його разом із дружиною, також військовою, мобілізували за кілька місяців до війни.

Ми залишили дітей дома і поїхали. Сину тоді було 11 років, а дочці – 18. За ними приглядали діди, баби, родичі. Після двох з половиною років, отримавши статус ветерана та учасника бойових дій, за сімейними обставинами я звільнився. Повернувся у травні цього року. Останні пів року ми брали участь у дуже важких боях в Бахмуті, були в Кліщіївці. Я як офіцер і за себе, і за людей відповідав, дуже важко було, втомилися ми всі і фізично, і морально. Дружина продовжує служити у Василькові, займаючись захистом повітряного простору як диспетчер, а я повернувся.

Максим Мартиненко – фахівець з логістики в ПрАТ «МХП» Автор: Іванна Данюк

Максим розповів, що під час служби його увесь час підтримували керівництво і колеги з МХП. У компанії зберегли за ним посаду, щомісяця виплачували допомогу, також постійно надавала подарунки, амуніцію та моральну підтримку.

Подібні заходи, які організовує компанія МХП, наголосив Максим Мартиненко, допомагають відновитися після служби.

– Я щиро вдячний усій команді «МХП Поруч» за постійну підтримку, за те, що вони завжди поруч. Це надважливо і дуже приємно.

На екскурсію в Переяслав приїхали ветерани з підприємств Андріяшівський елеватор, ТОВ «МХП – Фудсервіс», Лубним’ясо, Канівський РЦЛ Логістика і Степанці РЦЛ Логістика разом із родинами Автор: Іванна Данюк

У переяславському Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав»

Програма «МХП Поруч» діє з весни 2022 року. Учасники – ветерани війни, а також їхні рідні Автор: Іванна Данюк

Реклама

«МХП Поруч»: ветерани війни з родинами побували на екскурсії в Переяславі

Джерело: pereiaslav.city