25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності

24 жовтня 2024 р. 17:08

24 жовтня 2024 р. 17:08


Третій рік поспіль радіодиктант Національної єдності відбуватиметься в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Цьогоріч авторкою диктанту стала українська письменниця та есеїстка Оксана Забужко. Її текст матиме назву "Магія голосу". Прочитає його письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба.

Радіодиктант транслюватиметься на всіх платформах Суспільного - телебаченні, радіо та диджиталі:

  • на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;
  • наживо в ефірі телеканалу та на сайті Суспільне Культура;
  • на YouTube-каналі Українського Радіо;
  • на Facebook-сторінках Суспільного.

Щороку українські книгарні, заклади культури та освіти, підприємства та багато інших спільнот долучаються до радіодиктанту та пишуть його разом з усією країною. До прикладу, минулоріч до аудиторії Суспільного Мовника на його платформах приєдналися понад пів мільйона учасників патріотичного флешмобу. Тож стежте за новинами власного міста, або ж організуйте такий простір самостійно, запросивши доєднатися друзів чи колег.

Також до цієї мовної традиції долучаються й військові, зокрема з передової лінії фронту.

- Уже втретє українці пишуть Радіодиктант під час повномасштабного вторгнення: в укриттях, школах, університетах, на роботі, навіть на фронті. У всіх філіях Суспільного Мовлення традиційно писатимуть Радіодиктант національної єдності, і під час прямої трансляції 25 жовтня будуть включення в ефір з різних міст України. Локації для написання організовують колеги у різних містах - всюди у бомбосховищах з метою безпеки. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання Радіодиктанту, - говорить координаторка Радіодиктанту і виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Радіодиктант національної єдності почнеться 25 жовтня об 11:00, і звучатиме на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура , наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу Суспільне Культура , з будь-якого континенту світу можна писати з трансляцією ютуб-каналу Українського Радіо та фейсбук-сторінок Суспільного. До речі, слухати УР можна ще і в Дії.

25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності фото 1

25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності фото 2 1

25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності фото 3 2

25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності фото 4 3

25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності фото 5 4

Жителі Дніпропетровської області зможуть взяти участь у Радіодиктанті також на хвилі суспільного радіомовлення на частотах: https://ukr.radio/maps

  • м. Дніпро - 87,5 FM
  • м. Нікополь - 106 FM
  • м. Кривий Ріг - 90,4 FM
  • м. Павлоград - 104,2 FM
  • с. Орли - 99,2 FM

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Ви можете надіслати текст диктанту паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата не пізніше 27 жовтня або сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 28 жовтня на адресу [email protected] .

Після оприлюднення тексту радіодиктанту електронні листи не прийматимуть. Усі надіслані роботи перевірить фахова комісія.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено 28 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та на сайті Суспільне Культура.

Довідково: Команда Українського радіо у 2000 році започаткувала Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності задля єднання навколо мови.

Щорічне проведення радіодиктанту перетворило його на найбільший україномовний флешмоб, який об'єднує українців і знавців української мови по всьому світові.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

25 жовтня до Дня української писемності та мови відбудеться Радіодиктант Національної єдності

Джерело: VGORODE (Київ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua