В обласному онкоцентрі запрацював єдиний в Україні гамма-терапевтичний апарат TERABALT

12 вересня 2024 р. 13:33

12 вересня 2024 р. 13:33


У КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» введено в експлуатацію єдиний в Україні гамма-терапевтичний апарат TERABALT із коліматорною насадкою. Про це повідомляє прес-служба обласної ради.

Свого часу кошти на купівлю гамма-терапевтичного апарату TERABALT (понад 48 мільйонів гривень), та частину коштів на придбання джерела іонізуючого випромінювання Co-60 (13 млн) було виділено рішенням депутатів обласної ради з обласного бюджету.

Крім цього, Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради за власні кошти придбав спеціальну коліматорну насадку, яка підвищує ефективність променевої терапії та безпеку пацієнтів. Саме насадка-коліматор дозволяє направляти пучок променів безпосередньо на пухлину (форму отвору діафрагми можна програмувати для кожного окремого пацієнта), таким чином, під час процедури опромінюватиметься лише пухлина, а не тканини навколо.

За два перші дні експлуатації гамма-терапевтичного апарату TERABALT процедуру променевої терапії отримали 22 пацієнти обласного онкоцентру, ще 55 пацієнтів пройшли передпроменеву підготовку. Загалом, ГТА TERABALT має пропускну здатність 100 пацієнтів на день.

Послуги променевої терапії надаються пацієнтам за Програмою медичних гарантій (НСЗУ), тобто є безкоштовними для пацієнтів, яким рекомендоване променеве лікування онкологічних захворювань.

TERABALT може працювати на потужності дизельного генератора, що важливо в умовах відключень електропостачання.

В обласному онкоцентрі запрацював єдиний в Україні гамма-терапевтичний апарат TERABALT

Джерело: dozor.kr.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua