В Румунії президент оприлюднив закон щодо передачі Україні системи Patriot

06 вересня 2024 р. 09:07

06 вересня 2024 р. 09:07


Президент Румуні Клаус Йоханніс оприлюднив закон, згідно з яким Румунія передає Україні систему Patriot, повідомляє Europa Liberă România .

Румунія ухвалила рішення про передачу системи на засіданні Вищої ради оборони 20 червня. Згодом парламент країни ухвалив у вівторок 245 голосами «за» ініційований урядом законопроєкт про передачу Україні зенітно-ракетного комплексу.

«Після оприлюднення закону уряд може видати урядове рішення про передачу, як написано в законі. Цим процесом керує Міністерство оборони», – сказав речник уряду.

Раніше Міністерство національної оборони Румунії направило до парламенту країни законопроєкт щодо передачі Україні ракетного комплексу

Міністерство оборони зазначає, що поставить одну із семи систем Patriot у конфігурації 3+, закуплених у США.

Конфігурація 3+ є найсучаснішим варіантом системи захисту Patriot і використовується Сполученими Штатами та майже 20 іншими союзниками НАТО. Ця конфігурація базується на високоефективних радіолокаційних системах і передових ракетах-перехоплювачах класу «повітря-повітря» під назвою PAC-3, які можуть вражати балістичні ракети на відстані до 20 кілометрів. Батарея містить чотири ракети PAC-3, на відміну від попередньої версії PAC-2, яка містить лише одну. Система Patriot коштує близько 1 мільярда доларів, а кожна ракета коштує майже 4 мільйони доларів.

США, Німеччина і Румунія пообіцяли надіслати по одному комплексу Patriot, а четвертий мав бути забезпеченим компонентами з кількох країн. Італія пообіцяла надіслати зенітно-ракетний комплекс SAMP-T.

Напередодні видання Вloomberg з посиланням на людей, знайомих з цим питанням, повідомило, що низка союзників України по НАТО не виконують обіцянки щодо прискорення поставок систем протиповітряної оборони та іншого військового обладнання.

За даними видання, декілька країн-членів НАТО досі не виконали зобов’язання, які вони підтвердили на саміті альянсу у Вашингтоні минулого місяця, повідомили ці люди на умовах анонімності. За їхніми словами, серед них – обіцянки надіслати щонайменше п’ять додаткових систем дальнього радіуса дії.

В Румунії президент оприлюднив закон щодо передачі Україні системи Patriot

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua