Польща видала ордери на арешт громадян Білорусі через вимушену посадку літака у Мінську 2021 року

07 вересня 2024 р. 10:08

07 вересня 2024 р. 10:08


Суд у столиці Польщі Варшаві 6 вересня видав ордери на арешт трьох громадян Білорусі через їхню причетність до вимушеної посадки в Мінську комерційного рейсу з Афін до Вільнюса в травні 2021 року, яким летів блогер і критик влади Білорусі Роман Протасевич.

Видання Wyborcza.pl 6 вересня повідомило, що ордери видані за звинуваченнями у «захопленні літака» і «незаконному позбавленні волі» на колишнього начальника аеронавігаційної компанії «Белаеронавігація» Леоніда Чуро ; начальника зміни управління повітряним рухом Євгена Циганова ; і неназваного офіцера КДБ, який був присутній у кабінеті диспетчерської служби під час операції з посадки пасажирського літака Ryanair.

Звинувачення висунули після того, як польські слідчі отримали дані від 42-річного білоруського диспетчера, який втік до Польщі влітку 2021 року.

Після вимушеної посадки літака в Мінську в травні 2021 року білоруська поліція заарештувала Протасевича і його тодішню дівчину, громадянку Росії Софію Сапегу .

Протасевич, що втік із Білорусі у 2019 році, працював редактором у Telegram-каналі Nexta Live , базованому в Польщі, який широко висвітлював насильницьке придушення безпрецедентних протестів у Білорусі після президентських виборів у серпні 2020 року. Опозиція Білорусі й західні уряди стверджують, що вибори були сфальсифіковані на користь авторитарного правителя Олександра Лукашенка , який керує країною з 1994 року.

На початку травня 2023 року Мінський суд засудив Протасевича до восьми років позбавлення волі, а інших фігурантів справи Степана Путила і Яна Рудика , яких судили заочно, – до 20 років і 19 років позбавлення волі відповідно – за обвинуваченням, пов’язаними з їхнім висвітленням протестів проти Лукашенка.

Через кілька тижнів Протасевич повідомив журналістам, що отримав помилування від Лукашенка.

У травні 2022 року Сапегу засудили до шести років позбавлення волі за звинуваченням в адмініструванні Telegram-каналу, який публікував особисті дані білоруських силовиків.

Сапегу звільнили і їй дозволили повернутися до Росії в червні 2023 року після того, як Лукашенко її помилував.

Лукашенко, який заперечує фальсифікацію виборів, жорстко розправився з опозицією у Білорусі, провідні члени якої були або ув’язнені, або були змушені втекти з країни через страх за свою безпеку.

Польща видала ордери на арешт громадян Білорусі через вимушену посадку літака у Мінську 2021 року

Польща видала ордери на арешт громадян Білорусі через вимушену посадку літака у Мінську 2021 року

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua