Крим може відіграти важливу роль на переговорах, але за військових успіхів України – експерт

16 вересня 2024 р. 15:57

16 вересня 2024 р. 15:57


Крим може відіграти важливу роль у переговорному процесі, але за певних військових успіхів України, розповів Радіо Свобода головний експерт Інституту вивчення Росії Ігор Тишкевич.

«Коли відкрите протистояння переходить у площину вже політичних переговорів, але Україна має міцні позиції. Це не означає повне звільнення територій, захоплених Росією у 2022 році. Але це означає, що Україна контролює пристойну частину територій, які були окуповані з 2014 року. Умовно кажучи, якщо Україна контролює хоча б два міста на території Криму, чи можна Крим виносити за конструкцію переговорів, як Росія вчинила з Донбасом? Уже не виходить, бо там є український прапор, там стоять українські військові», – наголосив Тишкевич .

Удар по Керченському мосту, про який говорять з початку повномасштабного вторгнення, позицію Києва на ймовірних переговорах істотно не посилить, вважає Тишкевич.

«Це, скажімо так, одна з точок роздратування, але це не gamechanger. Це дуже гарний ляпас, припустимо, ідеологічний, але питання, що, де і коли? Тому що, якщо йде послідовність певних подій, припустимо, знищили, припустимо, Кримський міст, якась військова поразка, ще що, тобто коли є послідовність негативних подій, це може сумарно спрацювати як хвиля, скажімо, якісь причини дестабілізації соціальних настроїв через декілька подій», – додав експерт.

Раніше президент України Володимир Зеленський підкреслив, що війну з Росією «можна завершити справедливо лише на сильних позиціях, і українська влада робить для цього все можливе».

5 вересня російський лідер Володимир Путін, виступаючи на пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці, повторив свої твердження про те, що Росія «ніколи не відмовлялася від переговорів», і заявив, що такі переговори можливі на основі документів, які обговорювалися навесні 2022 року в Стамбулі.

Путін раніше говорив, що Росія готова до переговорів тільки в тому випадку, якщо Україна поступиться їй територією, про анексію яких раніше заявила Москва. Частина з них, як і раніше, перебувають під контролем влади України.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив 19 серпня заяву Путіна від 12 серпня, що не може бути й мови про переговори після початку операції ЗСУ в Курській області РФ.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) переконані, що таким чином офіційні особи РФ продовжили спроби покласти на Україну відповідальність за відсутність переговорів щодо припинення війни.

Крим може відіграти важливу роль на переговорах, але за військових успіхів України – експерт

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua