«Моссад» заклав вибухівку в пейджери «Хезболли», які вибухнули від перегріву батареї – ЗМІ

18 вересня 2024 р. 15:46

18 вересня 2024 р. 15:46


Служба зовнішньої розвідки Ізраїлю «Моссад» заклала вибухівку в пейджери «Хезболли» (визнана терористичною організацією у США та ЄС), які вибухнули у Лівані та Сирії від перегріву батареї за допомогою дистанційного сигналу. Про це повідомляють Reuters та Sky News Arabia з посиланням на свої джерела, зокрема в службі безпеки Лівану.

У відомстві заявили, що гаджети виготовила тайванська компанія Gold Apollo. Але її засновник Су Цинкуан стверджує, що пейджери виробила європейська компанія, яка має ліцензію на їхній бренд. У заяві Gold Apollo зазначено, що це компанія під назвою BAC.

Sky News Arabia зазначає, що «Моссад» зміг отримати доступ до комунікаційних пристроїв до того, як вони були передані «Хезболлі» та «помістив у пристрої певну кількість вибухової речовини». Детонація сталася через дистанційний перегрів батареї.

Експерт Інституту Близького Сходу у Вашингтоні Чарльз Лістер пише, що у кожному пейджері було близько 20 грамів вибухівки.

Таку ж цифру наводить джерело в органах безпеки Лівану, повідомляє Al Jazeera. За його даними, гаджети було ввезено до країни п'ять місяців тому.

Низка джерел підтвердила Reuters, що операція з пейджерами готувалася кілька місяців. Видання Axios із посиланням на високопосадовців США стверджує, що вона була схвалена прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху та головами служб безпеки.

Офіційних заяв від Ізраїлю з цього приводу не було. У США причетність до того, що сталося, заперечують.

Внаслідок вибуху пейджерів у Лівані та Сирії постраждали близько трьох тисяч людей, у тому числі сотні членів угруповання «Хезболла». Її офіційний представник, який говорив на умовах анонімності, сказав, що це стало «найбільшим порушенням безпек» за останній рік. Внаслідок детонації пейджера постраждав також посол Ірану в Лівані Моджтаба Амані.

Міністр охорони здоров'я Лівану стверджує, що внаслідок вибухів загинули вісім людей, постраждали близько 2800. МОЗ закликало ліванців не користуватися бездротовими пристроями.

Армія оборони Ізраїлю у відповідь на обстріл з боку «Хезболли» завдає ударів по території Лівану. ЦАХАЛ неодноразово попереджав, що може розпочати військову операцію, ізраїльські військові раніше затвердили оперативні плани наступу в Лівані.

«Моссад» заклав вибухівку в пейджери «Хезболли», які вибухнули від перегріву батареї – ЗМІ

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua