Меджліс кримськотатарського народу розкритикував пропозицію глави МЗС Польщі про передачу Криму під мандат ООН

19 вересня 2024 р. 17:52

19 вересня 2024 р. 17:52


Меджліс кримськотатарського народу розкритикував пропозицію міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського передати Крим під мандат ООН із «місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями» Кримського півострова.

У заяві наголошується, що «згідно з національним законодавством України та міжнародним правом «законними жителями» Криму є виключно громадяни України та особи, які в законний спосіб оформили своє постійне або тимчасове перебування на українській території, що підтверджується у встановленому українським законодавством порядку».

«Тому будь-які інші спроби встановлення законності проживання людини в українському Криму не потрібні та недоцільні», – йдеться у заяві.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу також заявила, що відновлення територіальної цілісності України, порушених прав і свобод українських громадян на окупованих територіях «має відбуватися на основі національного законодавства України та міжнародного права».

«Крим – це тимчасово окупована території України, і першим кроком до встановлення миру має бути виведення російських окупаційних військ з території півострова. Обговорення будь-яких питань майбутнього Криму має відбуватися лише за участю та згодою Української держави та корінного кримськотатарського народу», – наголошується у заяві Меджлісу кримськотатарського народу.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві заявив , що Крим має ключове значення, якщо обговорюватимуться умови миру між Україною та Росією. Він також запропонував передати Крим під мандат ООН «з місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями тощо... І ми могли б відкласти це на 20 років».

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак у відповідь на цю пропозицію заявив, що «Крим – це Україна. Росія порушила міжнародне право і має відповідати за це».

Меджліс кримськотатарського народу розкритикував пропозицію глави МЗС Польщі про передачу Криму під мандат ООН

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua