Голова КРЦ Барієв подав до суду з вимогою визнати Меджліс представницьким органом кримських татар

17 жовтня 2024 р. 13:40

17 жовтня 2024 р. 13:40


Глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв подав позов проти Кабінету міністрів України з вимогою зобов'язати український уряд визнати Меджліс представницьким органом кримськотатарського народу. Про це він розповів мовникові «Суспільне Крим» .

Барієв повідомив, що до Кабінету міністрів України надсилали листи із запитом про невиконання Закону України «Про корінні народи» і порядку про закріплення та позбавлення правового статусу представницького органу.

Однак у Кабміні, за словами Барієва, послалися на Державну службу України з етнополітики та свободи совісті, хоча, як стверджує голова КРЦ, Держслужба виконала всі процедури, що стосуються її компетенції.

«Далі компетенція тільки прем'єр-міністра України – підписати це розпорядження. Я не розумію, чому так відбувається. Тому що в іміджевому плані це дуже важливо для України на міжнародному рівні. І не дуже зрозуміло, чому Кабмін робить так. Тому що це дискредитує, в тому числі президента України Володимира Зеленського, який був ініціатором прийняття Закону України «Про корінні народи України», – наголосив Барієв.

Повідомляється, що Барієв, як член Меджлісу та уповноважений займатися процедурою реєстрації, подав позов до Київського окружного адміністративного суду. Він також зазначив, що якщо Кабмін України затвердить розпорядження та виконає вимоги закону, позов буде відкликано.

«Якщо Кабмін не буде підписувати це питання, я правовим шляхом буду продовжувати боротися за виконання законодавства України Кабінетом міністрів України. Позов з'явився тільки в вересні. Були листи, були звернення, на жаль, ми не бачимо результатів», – наголосив Барієв.

Меджліс кримськотатарського народу – представницький орган, який обирають кримські татари. Однак він досі не перебуває у правовому полі України як суб'єкт і не є юридичною особою.

5 червня 2023 року Меджліс подав пакет документів до відповідних органів влади України для встановлення правового статусу Меджлісу як представницького органу кримськотатарського народу. Як зазначаєте «Суспільне Крим», з жовтня того ж року документи перебувають на погодженні в Кабміні, проте жодних змін поки не відбулося.

Голова КРЦ Барієв подав до суду з вимогою визнати Меджліс представницьким органом кримських татар

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua