Раднику Аксьонова загрожує до 12 років за пропаганду війни з Україною – прокуратура АРК

17 жовтня 2024 р. 14:08

17 жовтня 2024 р. 14:08


Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо генерального продюсера підконтрольної Росії телерадіокомпанії «Крым», повідомляє пресслужба прокуратури.

За заявою українського слідства, з 2014 року обвинувачений, будучи кореспондентом російської телекомпанії «НТВ», створював та поширював матеріали проросійського змісту, які «є складовою внутрішньополітичної стратегії РФ на окупованих нею територіях».

Повідомляється, що у 2018 році його було призначено радником російського глави Криму, а згодом – генпродюсером ТРК «Крым», підвідомчої російському Міністерству внутрішньої політики, інформації та зв'язку Криму.

«З початку повномасштабного вторгнення обвинувачений, використовуючи свої акаунти у соціальних мережах Telegram та «Вконтакте», систематично поширює матеріали, спрямовані на підтримку РФ, закликає до агресивної війни проти України і виправдовує окупацію частини її території», – йдеться у повідомленні.

Також прокуратура зазначила, що обвинувачений пропагує символ «Z» як «новий логотип Дня возз'єднання Криму та Росії».

«Судово-лінгвістичною експертизою підтверджено, що публікації обвинуваченого містять висловлювання, спрямовані на підтримку держави-агресора та її окупаційної адміністрації, а також заклики до агресивної війни проти України», – додають у прокуратурі.

Дії кваліфіковані як колабораціонізм (ч. 6 ст. 111-1 КК України), пропаганда війни (ст. 436 КК України) та виправдання тимчасової окупації частини території України, вчинене з використанням медіа (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

У повідомленні відомства не називають ім'я та прізвище обвинуваченого, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та побажав залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Олега Крючкова.

У червні стало відомо, що Служба безпеки України повідомила про підозру генпродюсеру підконтрольного РФ ТРК «Крым» та раднику російського глави Криму Олегу Крючкову.

Раніше представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила , що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

Раднику Аксьонова загрожує до 12 років за пропаганду війни з Україною – прокуратура АРК

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua