У Росії заблокували сайт акції пам’яті жертв політичних репресій

17 жовтня 2024 р. 16:24

17 жовтня 2024 р. 16:24


У Росії Роскомнагляд заблокував сайт акції «Повернення імен», присвяченої пам’яті жертв сталінського терору. На це звернув увагу проєкт «Роскомсвобода», пише російська служба Радіо Свобода .

За повідомленням, сайт «Повернення імен» внесений до реєстру заборонених.

У реєстрі зазначено, що блокування вимагав невказаний державний орган. Зазвичай у цій ролі виступає Генеральна прокуратура Росії.

Раніше московська влада не погодила проведення у місті традиційної акції «Повернення імен», пославшись на коронавірус. Акція проходить щороку 29 жовтня, на ній зачитують імена репресованих у СРСР.

У вересні Генпрокуратура Росії скасувала понад чотири тисячі висновків про реабілітацію репресованих у радянські роки. Усього перевірили 14 тисяч висновків. У прокуратурі стверджують, що скасували висновки у тих репресованих, хто був або серед військовослужбовців СС, або співробітників окупаційних адміністрацій.

Акція «Повернення імен» у Росії проводиться з 2007 року щороку 29 жовтня. Вона була ініційована правозахисним центром «Меморіал». Цього дня люди публічно збираються у різних містах, щоб вголос зачитати імена своїх родичів, знайомих чи незнайомих людей, розстріляних за Сталіна або загиблих у ГУЛАГу за політичними звинуваченнями.

30 жовтня у Росії офіційно відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

У Росії заблокували сайт акції пам’яті жертв політичних репресій

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua