У Криму російський суд засудив жителя Керчі до 13 років колонії за нібито передачу даних про ППО РФ

18 жовтня 2024 р. 17:16

18 жовтня 2024 р. 17:16


Підконтрольний РФ Верховний суд Криму засудив жителя Керчі до 13 років позбавлення волі за звинуваченням у держзраді за нібито передачу українській розвідці відомостей про дислокацію ППО РФ у місті. Про це 18 жовтня повідомила російська прокуратура Криму.

«У суді встановлено, що у вересні 2023 року підсудний зібрав і передав через месенджер представнику головного управління розвідки міністерства оборони України відомості про місця дислокації засобів протиповітряної оборони Збройних сил Російської Федерації в Керчі», – йдеться у повідомленні.

Як стверджують у відомстві, нібито передані дані «були достовірними і могли бути використані українською стороною для завдання вогневого ураження по місцях дислокації Збройних Сил Російської Федерації». Перевірити незалежно твердження російських силовиків неможливо.

У повідомленні не називають ім'я та прізвище засудженого, а публічної позиції його захисту наразі немає.

Раніше повідомлялося, що в Криму російські силовики затримали громадянку України , яка нібито передавала українським спецслужбам дані про розташування російських військ у Херсонській області.

У Криму та Севастополі з 2014 року не менше ніж 20 громадян України засуджено за звинуваченнями у «шпигунстві» та «диверсіях». Після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії та на окупованих територіях масово переслідують тих, хто виступив проти війни. У 2023 році РФ як мінімум 98 осіб стали фігурантами кримінальних справ про держзраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До судів надійшло не менше 88 таких справ, і за 50 з них уже винесено обвинувальні вироки, підрахували Сибирь.Реалии .

Влітку цього року голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик під час ІІІ Міжнародного форуму Експертної мережі Міжнародної «Кримської платформи» повідомила, що в Криму зросла кількість звинувачень з боку російської влади за статтями про державну зраду (стаття 275 КК РФ) та співробітництво з іноземною державою (стаття 275.1 КК РФ).

За її словами, українські правозахисники зараз моніторять 8 таких справ. Печончик заявила, що збільшення кількості звинувачень за цими статтями відбулося після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У Криму російський суд засудив жителя Керчі до 13 років колонії за нібито передачу даних про ППО РФ

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua