У Криму помер батько затриманого у 2023 році фігуранта «справи кримських мусульман» Аметхана Умерова

22 жовтня 2024 р. 13:18

22 жовтня 2024 р. 13:18


У Криму помер батько затриманого торік фігуранта справи кримських мусульман Аметхана Умерова, повідомляє громадське об'єднання Кримська солідарність.

Згідно з повідомленням, Айдер Умеров помер після тривалої хвороби у віці 66 років. Це вже друга втрата у сім'ї Умерових після арешту Аметхана. Два тижні тому помер його дідусь – Айдер Комурджи.

Похорон (дженазе) Айдера Умерова відбудеться 22 жовтня в Бахчисараї на вулиці Островського, 62 об 11:00 за місцевим часом.

Наступного дня після проведення саміту «Кримської платформи» 24 серпня 2023 року російські силовики затримали шістьох кримських татар. Вранці того дня у Бахчисараї та Бахчисарайському районі у будинках Ремзі Німетулаєва, Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Аметхана Умерова, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова відбулись обшуки.

Того ж дня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував трьох – Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва відправили до СІЗО на два місяці. Всім затриманим висунули підозри за першою частиною статті 205.5 КК РФ – організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації. Йдеться про організацію Хізб-ут-Тахрір – заборонену в Росії.

У червні 2024 року підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі залишив під вартою шістьох кримськотатарських активістів. Сейдамет Мустафаєв, Ельдар Якубов, Абдулмеджит Сейтумеров, Руслан Асанов, Аметхан Умеров та Ремзі Німетулаєв пробудуть у СІЗО до 24 листопада 2024 року.

У Криму помер батько затриманого у 2023 році фігуранта «справи кримських мусульман» Аметхана Умерова

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua