У російській Казані відкривається саміт БРІКС, беруть участь лідери близько 20 країн

22 жовтня 2024 р. 13:44

22 жовтня 2024 р. 13:44


У Росії в Казані відкривається саміт БРІКС – міждержавного об’єднання, до якого входять дев’ять великих країн світу, які не належать до країн Заходу. Росія цього року четвертий раз в 20-річній історії організації головує у БРІКС.

Президент Росії Володимир Путін вже прибув до Казані. Російські державні ЗМІ активно висвітлюють захід, прокремлівські коментатори наголошують на тому, що візит до країни низки лідерів великих держав свідчить про те, що Росія не перебуває в міжнародній ізоляції через вторгнення в Україну.

Як заявив напередодні помічник Путіна Юрій Ушаков, на саміт приїдуть делегації з 36 країн, зокрема 22 глави держави, а також генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Очікується участь у саміті лідерів Китаю, Індії, Південно-Африканської республіки, Єгипту, Туреччини, Ірану, а також глави Палестинської автономії Махмуда Аббаса. Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва, який також збирався приїхати до Казані, відмовився від поїздки в останній момент. Влада Бразилії повідомила, що 78-річний президент впав удома і пошкодив потилицю. Його стан не вимагав госпіталізації, але лікарі, як стверджується, рекомендували утриматися від далеких перельотів.

Назва БРІКС – в англійській мові абревіатура назв країн – перших п’яти учасниць організації (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР). Організація створювалася насамперед для зміцнення економічного співробітництва, проте зараз про неї дедалі більше говорять як про «геополітичний блок». При цьому об’єднання, як і раніше, носить багато в чому неформальний характер. Вона не має статуту, загального бюджету, секретаріату чи якихось наднаціональних структур.

Зараз у БРІКС, окрім першої п'ятірки, – Єгипет, Іран, ОАЕ та Ефіопія. Декілька країн, у тому числі Білорусь, Азербайджан і Малайзія, а також, за неформальними повідомленнями, Туреччина, подали заявки на вступ. Їхні лідери теж приїдуть до Казані. Водночас, низка країн, які раніше заявляли про готовність вступити до БРІКС, наразі відмовилися від таких планів. Серед них Аргентина та Саудівська Аравія. Казахстан також заявив, що поки не має наміру вступати в організацію, проте його президент Касим-Жомарт Токаєв до Казані приїде. Від поїздки, навпаки, відмовився президент Сербії Олександр Вучич.

У коментарі Радіо Азаттик (казахська служба Радіо Свобода) наголошується, що, окрім Путіна, велику увагу саміту та діяльності БРІКС загалом приділяє китайський лідер Сі Цзіньпін. Він прагне розвивати організацію «в рамках ширшої стратегії Пекіна щодо позиціонування себе як лідера країн так званого глобального Півдня». Путін, у свою чергу, прагне подати організацію як явну альтернативу «глобальному Заходу».

Саміт БРІКС триватиме до 24 жовтня.

У російській Казані відкривається саміт БРІКС, беруть участь лідери близько 20 країн

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua