Судді підконтрольного РФ Білогірського районного суду загрожує 12 років за видворення громадянина України з Криму

22 жовтня 2024 р. 14:37

22 жовтня 2024 р. 14:37


Прокуратура АРК скерувала до українського суду обвинувальний акт щодо судді підконтрольного РФ Білогірського районного суду Криму за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Згідно з повідомленням відомства, обвинувачена була призначена на посаду судді у Білогірському районному суді у 2014 році. Як підкреслює Прокуратура АРК, на посаді вона «безпосередньо реалізовувала політику РФ, спрямовану на зміну демографічного складу населення Криму».

«Достовірно знаючи, що жителі окупованого півострова перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, у 2021 році обвинувачена ухвалила незаконне рішення про видворення громадянина України з Криму, мотивуючи це нібито «порушенням іноземним громадянином режиму та термінів перебування на території РФ», – йдеться у повідомленні. .

У Прокуратурі АРК зазначили, що дії обвинуваченої суперечать вимогам статті 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, яка «забороняє незалежно від мотивів здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території».

У повідомленні не називають імена та прізвища фігурантів, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Тетяну Балему. У разі, якщо її провину буде доведено у суді, їй загрожує до 12 років позбавлення волі за частиною 1 статті 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Крім того, як повідомили у Прокуратурі АРК, стосовно Балеми також очікує на розгляд у суді обвинувальний акт за частиною 7 статті 111-1 КК України (колабораційна діяльність).

Раніше представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила , що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

Судді підконтрольного РФ Білогірського районного суду загрожує 12 років за видворення громадянина України з Криму

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua