У Криму з початку року силовики РФ провели не менше 15 обшуків у будинках представників «Свідків Єгови» – «КримSOS»

22 жовтня 2024 р. 17:42

22 жовтня 2024 р. 17:42


У Криму з початку року російські силовики провели щонайменше 15 обшуків у будинках представників релігійної організації «Свідки Єгови», повідомляє аналітик правозахисної організації "КримSOS" Євген Ярошенко.

Згідно з наведеними даними, станом на середину жовтня 2024 року підконтрольні РФ суди в Криму винесли вироки 13 «Свідкам Єгови», 11 з яких засудили до позбавлення волі на строк від 6 до 6,5 років. Найсуворіше покарання отримав Віктор Сташевський, якого цього року перевели з колонії до в'язниці «Володимирський централ» через регулярні дисциплінарні стягнення.

«4 представникам вищезгаданого осередку, яким «Ялтинський міський суд» виніс обвинувальні вироки у 2023 році, «Верховний суд» Криму цього року їх скасував і відправив на повторний судовий розгляд», – наголосив аналітик.

Раніше уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець заявляв, що Росія порушила проти кримчан понад 100 кримінальних справ за релігійною ознакою.

За даними Європейської асоціації «Свідків Єгови», за останні 7 років у Криму зазнали кримінального переслідування за віру 30 вірян.

Верховний суд РФ визнав «Управлінський центр «Свідків Єгови» в Росії» екстремістською організацією та заборонив її діяльність у Росії в 2017 році. Згодом усі юридичні особи «Свідків Єгови» у Росії внесли до списку екстремістських та заборонених.

У Криму з початку року силовики РФ провели не менше 15 обшуків у будинках представників «Свідків Єгови» – «КримSOS»

Джерело: ua.krymr.com