Російський суд у Криму ухвалив рішення ліквідувати незалежну мусульманську громаду «Алушта» – юрист

22 жовтня 2024 р. 18:08

22 жовтня 2024 р. 18:08


Підконтрольний РФ Верховний суд Криму ухвалив рішення щодо ліквідації незалежної мусульманської громади «Алушта». Про це 22 жовтня розповів громадському об'єднанню «Кримська солідарність» юрист Рустем Кямілєв.

Згідно з повідомленням, підконтрольний РФ Мін'юст Криму, який подав позов, вказав на «невчасне вилучення з громади» ексголови «Алушти» Ленура Халілова, колишнього учасника організації Руслана Месутова, яких засудили до реальних термінів у справах кримських мусульман. На думку російського Мін'юсту Криму, це є «грубим порушенням законодавства, яке регулює діяльність релігійних організацій». Також у позові відомства вказувалося, що Руслана Емірвалієва, який прийшов на місце Халілова, також не виключили з громади після визнання його винним у «пропаганді екстремістської символіки». Представники Мін'юсту Криму зазначали, що домоглися виключення Емірвалієва лише після попередження.

Також підконтрольний РФ Мін'юст Криму визначив «діями, спрямованими на здійснення екстремістської діяльності» й інші епізоди, пов'язані з громадою. Так, імама мечеті Юк'ари-Джамі Юсуфа Аширова штрафували за «порушення законодавства про місіонерську діяльність». А після обшуків у мечеті в листопаді 2023 року «Алушту» визнали винною у «виробництві та поширенні екстремістських матеріалів» та оштрафували на 100 тисяч рублів – через книги, які вилучили на слідчих діях.

«Усі ці порушення лягли в основу цього позову. <…> Ми заявляли, що якщо переслідування релігійної громади «Алушта» продовжуватиметься, це буде порушенням Міжнародного пакту з прав людини на свободу віросповідання. Суду це було, мабуть, нецікаво, і вони вимагали від нас інші пояснення», – каже він.

23 листопада 2023 року російські силовики провели обшуки та затримали трьох членів мусульманської релігійної громади «Алушта» – Юсуфа Аширова, Вілена Усеїнова та Зінура Аппазова. У результаті Аширов отримав дві доби адмінарешту, Усеїнов – 10 діб, Аппазов – 5 діб.

Пізніше російські силовики провели обшук у будинку голови мусульманської релігійної громади «Алушта» Абдула Гафарова, після чого співробітники «Центру протидії екстремізму» відвезли Абдула Гафарова до відділу російської поліції в Алушті. На нього склали адміністративний протокол за статтею 20.29 КоАП РФ (Масове поширення екстремістських матеріалів, включених до опублікованого федерального списку екстремістських матеріалів, а також їх виробництво або зберігання з метою масового поширення»).

Як зазначає «Кримська солідарність», релігійна громада зазнає тиску не вперше. У червні 2020 року імама Аширова оштрафували за незаконну місіонерську діяльність на 5 тисяч рублів.

Мусульманська громада «Алушта» у 90-х була юридично зареєстрованою в Криму як незалежна і розміщувалася у мечеті Юк'ари-Джамі в Алушті.

Мечеть перебувала у громади в безоплатному користуванні понад 15 років. Після 2014 року громада перереєструвалася згідно з російським законодавством.

Статут організації не містить жодних протиріч – вона є легальною, що підтвердила перереєстрація громади у 2016 році. А правопорушення учасників організації, на думку юриста, є лише формальною підставою для ліквідації «Алушти».

Російський суд у Криму ухвалив рішення ліквідувати незалежну мусульманську громаду «Алушта» – юрист

Джерело: ua.krymr.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua