Підсумки "Рамштайну": яке озброєння отримає українська армія від союзників

06 вересня 2024 р. 17:10

06 вересня 2024 р. 17:10


У Німеччині на авіабазі США Рамштайн ща результатами засідання контактної групи з питань оборони України союзники оголосили кілька військових пакетів.

Гаубиці і танки Leopard від Німеччини

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина передасть Україні 12 гаубиць Panzerhaubitze 2000 на 150 млн євро, пише Spiegel.

Шість машин Україна отримає цього року, ще шість - у 2025 році.

Крім того, Німеччина у співпраці з Данією та Нідерландами готується передати ЗСУ 77 бойових танків Leopard 1A5.За словами Пісторіуса, союзники "хочуть зробити це якомога швидше".

Новий оборонний пакет від США

Керівник Пентагону Ллойд Остін оголосива, що п резидент США Джо Байден оголосить сьогодні, 6 вересня, про новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки на суму $250 млн.

Ракетні двигуни від Канади

Міністр оборони Канади Білл Блер заявив, що Канада передасть Україні 80 840 ракетних двигунів CRV-7 і 1300 боєголовок до них, повідомля є канадське міноборони.

Ці ракети зараз, за словами міністра, готуються до відправки в Польщу. Вони прибудуть туди найближчими місяцями. Раніше їх використовували військово-повітряні сили Канади (RCAF) на винищувачах CF-18, але зараз ракетні двигуни списані.

Канада також передасть 970 кулеметів С6 і 10500 9-мм пістолетів зі своїх запасів.

Крім того Блер повідомив, що цього тижня пілоти Збройних сил України прибули до Канади, щоб розпочати підготовку до польотів на винищувачах F-16.

"Канада взяла на себе керівництво елементом FLIT Коаліції військово-повітряних сил UDCG (AFCC) – завдяки інвестиціям у розмірі $389 млн протягом п’яти років у навчання пілотів F-16 для українського персоналу. Цей пакет підтримки включає запуск поглибленого навчання пілотів. У рамках нашої підтримки AFCC Канада також надаватиме критичне обладнання та іншу підтримку українським авіабазам і флоту", - заявив він.

Блер також надав наступну інформацію про інші канадські пожертви:

  • Початковий набір броньованих машин підтримки, виготовлених канадськими робітниками, прибув до Європи, і зараз триває навчання для ЗСУ на цих машинах. Після навчання 10 автомобілів швидкої допомоги будуть доставлені в Україну у вересні. Додаткові 40 машин почнуть надходити навесні 2025 року з повною поставкою до кінця 2025 року.
  • Цього місяця в Україні розпочнуться тренування з ЗСУ на безпілотниках Teledyne FLIR Skyranger, подарованих Канадою.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський взяв участь у засіданні контактної групи з питань оборони України.

Підсумки "Рамштайну": яке озброєння отримає українська армія від союзників

Джерело: sd.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua