Військовий з Сєвєродонецька втратив здоров'я на війні і отримує 652 грн на місяць

18 вересня 2024 р. 16:40

18 вересня 2024 р. 16:40


Військовий Дмитро Лєщов  - переселенець з Сєвєродонецька, він пішов в ЗСУ добровольцем, був снайпером, воював у Бахмуті, де і отримав поранення. Зараз Лєщов отримує 652 гривні на місяць, не може оформити необхідні папери, пройти операційне лікування.

Про це він розповів в інтерв'ю газеті "Телеграф".

Лєщов із Луганщини, має дружину і сина. Він переїхав до Горішніх Плавнів на Кіровоградщину після того, як у його будинок у Сєверодонецьку влучив російський снаряд. До лав ЗСУ долучився у лютому 2023 року.

У навчальному центрі він показав гарні результати зі стрільби й отримав пропозицію поїхати в Іспанію на навчання, де готували снайперів. Місяць провів закордоном і після повернення був направлений на службу в 5 ОШБ і потрапив у Бахмут.

Каже, що відпочатку розумів усю небезпеку, з якою може зіткнутися, але відступати не звик. Навіть після слів одного з командирів про те, що з Бахмута повертаються лише 200-ті або 300-ті, не злякався.

З лютого по травень 2023 року снайпер Лєщов успішно виконував усі накази. 12 травня 2023 року він сидів на бойовій позиції в Бахмуті на третьому поверсі дев’ятиповерхівки. Разом із напарником-коригувальником вони вже дві доби відслідковували росіян. Неочікувано військові побачили світлову кулю, що підіймалася в небо.

"Я не розумів, що це — мені напарник дядя Вітя пояснив, що це таке освітлення для російських розвідників. На жаль, саме від цього світла блиснув коліматор моєї снайперки, й почався танковий обстріл. Росіяни вдарили по будівлі раз, другий, третій. Стало зрозуміло, що настав час відходити, але будинок почав руйнуватися, й мене привалило бетонними плитами. Рука була зламана, повітря бракувало, нога вигнулася й п’яткою давила на шию… Я став просити витягнути мене, не залишати помирати. Напарник викликав по рації допомогу. Тим часом обстріл лише посилювався", - розповів Лєщов.

Його витягли з-під завалу, поклали в машину й, відстрілюючись, евакуювали до першого медичного пункту. У військового була зламана рука, важкотравмований колінний суглоб, розірване коліно, серйозна травма голови. Ч ерез травму голови на мозку утворилася кіста, яка спровокувала напад епілепсії.

Протягом року Лєщову зробили вісім операцій, потрібна ще одна. За його словами, головна проблема — це військова система, яку неможливо подолати. Лєщов розповів, що у нього немає військового квитка — він разом із телефоном та іншими особистими речами залишився на позиціях у Бахмуті.

Чоловік писав рапорт на відновлення документа, але й досі не отримав його. Дмитро каже, що видачу квитка гальмує військова частина. Він уже звертався по допомогу на "гарячу лінію" Міністерства оборони. Там вислухали, ввічливо поговорили й пообіцяли допомогти, але питання досі залишається відкритим. За словами Лєщова, він без документа не може отримати виплату за поранення.

"Я звернувся у свою частину, мені запропонували повертатися на службу. Кажу, як же я буду служити, якщо в мене нога не працює зовсім і потрібно подальше лікування, а мені відповіли, що в тебе "робота лежача", тому впораєшся. Ну як це можна зрозуміти?", - каже він.

Зараз Дмитра Лєщова вивели поза штат, перевели з 5 ОШБ до резервроти, він, за його ж словами, отримує 652 грн на місяць з 3 березня.

"Я сам переселенець із Луганщини, пішов добровольцем на війну, залишив там своє здоров’я. В мене сину півтора року, а я отримую від держави 652 грн! За що я воював? Ніхто не дає відповіді", - каже Лєщов.

Військовий з Сєвєродонецька втратив здоров'я на війні і отримує 652 грн на місяць

Джерело: sd.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua