До польотів на українських F-16 готуватимуть курсантів замість досвідчених пілотів, - WSJ

17 жовтня 2024 р. 11:23

17 жовтня 2024 р. 11:23


США переорієнтують підготовку українських пілотів для F-16 на молодих курсантів, а не досвідчених льотчиків, і це рішення може на багато місяців продовжити терміни, в які Україна отримає повноцінну ескадрилью винищувачів західного виробництва, готову до бойових дій.

Про це пише Wall Street Journal з посиланням на американських офіційних осіб.

Видання називає це рішення результатом нестачі досвідчених українських пілотів із необхідними навичками англійської мови, яких можна було б звільнити від бойових дій.

Деякі співрозмовники газети також сказали, що в США вважають курсантів більш готовими до навчання за західними стандартами.

У серпні в результаті краху F-16 загинув один із найкращих льотчиків-винищувачів України Олексій Месь із позивним Мунфіш (Moonfish), колишній командир ескадрильї МіГ-29, який нещодавно закінчив програму для пілотування переданих Києву F-16.

Як пише WSJ, повна ескадрилья F-16 — 20 літаків та 40 пілотів — навряд чи з'явиться в Україні раніше за весну чи літа наступного року, таку оцінку дали два джерела WSJ, знайомі з програмою навчання.

У той час, як досвідчені пілоти можуть пропустити базову льотну підготовку, новачки мають провести рік, навчаючись польотам на базах у Великій Британії та Франції, перш ніж перейти на курс F-16 в Аризоні та Румунії, пише видання.

"Ми все ще приймаємо досвідчених пілотів. Але є й ті, хто не має такої підготовки та досвіду пілотування", — сказав на умовах анонімності високопоставлений представник Пентагону.

Повітряні сили ЗСУ не відповіли на запит про коментар.

До польотів на українських F-16 готуватимуть курсантів замість досвідчених пілотів, - WSJ

Джерело: sd.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua