Костін звільнив прокурора Хмельниччини після інформації про фіктивну інвалідність 50 прокурорів

18 жовтня 2024 р. 17:15

18 жовтня 2024 р. 17:15


Генеральний прокурор Андрій Костін своїм наказом звільнив прокурора Олексія Олійника з посади керівника Хмельницької обласної прокуратури.

"Проведення службового розслідування щодо факту отримання груп інвалідності прокурорами Хмельницької обласної прокуратури триває. Службове розслідування охоплює перевірку не лише інформації, яка стосується вищезгаданої обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури", - йдеться у повідомленні.

Раніше журналіст Юрій Бутусов повідомив , що на Хмельниччині 51 прокурор виявилися “інвалідами” завдяки керівниці МСЕК Тетяни Крупи, якій висунули звинувачення у незаконному збагаченні і оформленні фіктивних довідок про інвалідність. Вдома у Крупи під час обшуку знайшли готівку у майже $6 млн.

“Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи – згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Т. Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О. Крупи”, – додав Бутусов.

Він пояснив, навіщо прокурорам інвалідність.

“Згідно з законодавством про працю інваліді мають перевагу при працевлаштуванні і при переміщенні з посади на посаду, їх значно складніше звільнити. Наявність дружини інваліди – додаткова підстава, щоб не допустити переведення прокурора зі “своєї” області, де у нього усі знайомі, майно, потоки налагоджені, в якусь іншу, область, не таку зручну. Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю”, – вважає Бутусов.

Після оприлюднення цієї інформації Костін наказав провести службове розслідування у Хмельницькій прокуратурі.

Олійник прокоментував інформацію щодо інвалідності прокурорів регіону, визнавши, що також має "групу".

Він заявив, що у 2005 році отримав травму на робочому місці вивчаючи матеріали кримінального провадження, а групу отримав у 2017 році.

“Чисельний склад прокуратури області складає 225 прокурорів. А інвалідність мають лише 48. Тому стверджувати, що вся прокуратура складається з осіб з інвалідністю, не є правильним. Щобільше, інвалідність більшості працівників отримана не за останні роки”, – розповів Олійник.

Костін звільнив прокурора Хмельниччини після інформації про фіктивну інвалідність 50 прокурорів

Джерело: sd.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua