Генпрокурор подав у відставку через "аморальну ситуацію з фальшивими інвалідностями"

22 жовтня 2024 р. 18:02

22 жовтня 2024 р. 18:02


Генеральний прокурор Андрій Костін подав у відставку після засідання РНБО " щодо очевидно аморальної ситуації з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів".

"Я вдячний президенту України та Верховній Раді України за довіру. Але в даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади Генерального прокурора", - зазначається у заяві.

Костін додав, що зараз на всіх рівнях тривають перевірки і розслідують кримінальні провадження.

"Багато ганебних фактів зловживань встановлено і в системі органів прокуратури України. Вважаю абсолютно правильною позицію Президента України Володимира Зеленського щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі, політична відповідальність", - додав Костін.

Нагадаємо, за підрахунками видання "ЕП", у Луганській обласній прокуратурі є менше 20% співробітників з пенсіями, але поки не відомо, скільки з них мають інвалідність.

Пенсії за інвалідність у прокуратурах

На початку жовтня в керівниці Хмельницької обласної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Тетяни Крупи в робочому кабінеті виявили 100 тис. дол., медичні документи з ознаками підроблення, а також списки "ухилянтів" з прізвищами та фіктивними діагнозами.

Вдома у посадовиці вилучили 5,24 млн дол., 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси. Після цього випадку перевірки почалися у МСЕК всіх областей.

Пізніше журналіст Юрій Бутусов повідомив, що пів сотні прокурорів Хмельниччини на чолі з головою Олексієм Олійником оформили інвалідність у згаданої голови МСЕК Крупи і отримували пенсії на десятки тисяч гривень з бюджету. Також відомо, що син Крупи очолює обласний ПФУ Хмельниччини.

Генпрокурор подав у відставку через "аморальну ситуацію з фальшивими інвалідностями"

Джерело: sd.ua