В Україні запускають проєкт з навчання жінок-водійок автобусів

24 липня 2024 р. 14:42

24 липня 2024 р. 14:42


Фото: ЛМР

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з ООН Жінки оголосили про запуск пілотного проєкту з навчання жінок-водійок у сфері пасажирських перевезень автобусами. Проєкт реалізуватиме Фундація інституційного розвитку за фінансової підтримки Швеції. Про це повідомили у пресслужбі міністерства.

Проєкт під назвою «Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень» є безоплатною програмою для розвитку професійних навичок жінок, спрямованою на подолання дефіциту кадрів у сфері перевезень, спричиненого повномасштабним вторгненням.

«Мета пілотного проєкту – забезпечити перепідготовку та перекваліфікацію жінок-водійок у сфері міського та муніципального транспорту, зокрема автобусів. Це перша ініціатива Міністерства, спрямована на подолання дефіциту кадрів і боротьбу зі стереотипами та упередженнями щодо професій. Дефіцит водіїв автобусів у регіонах становить близько 30%, що дорівнює близько шести тисячам співробітників. Вдячний нашим партнерам з ООН Жінки за підтримку цієї ідеї та готовність реалізувати цей амбітний проєкт» , – зазначив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Основні завдання проєкту включають:

  • Створення нових робочих місць та можливостей для професійного розвитку жінок у сфері громадського транспорту відповідно до вимог транспортної реформи в Україні та європейських стандартів.

  • Розширення можливостей працевлаштування жінок у сфері пасажирських перевезень.

  • Інтеграція стандартів дотримання прав жінок на комунальних підприємствах у сфері пасажирського транспорту.

Створення нових робочих місць та можливостей для професійного розвитку жінок у сфері громадського транспорту відповідно до вимог транспортної реформи в Україні та європейських стандартів.

Розширення можливостей працевлаштування жінок у сфері пасажирських перевезень.

Інтеграція стандартів дотримання прав жінок на комунальних підприємствах у сфері пасажирського транспорту.

«Цей проєкт дуже важливий для підтримки жінок, які прагнуть вийти на ринок праці. Він надасть їм нові навички та доступ до роботи водійками автобусів. Для ООН Жінки важливо, що в проєкті залучені роботодавці, з якими ми працюємо над забезпеченням рівності на робочому місці та усуненням дискримінації» , – підкреслила представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер.

У межах проєкту також передбачено навчання жінок для отримання кваліфікаційної картки водія (код 95), що підтверджує професійну компетенцію водія автобуса за європейським стандартом. Крім того, на пілотних комунальних підприємствах проведуть цикл навчальних заходів щодо впровадження стандартів дотримання прав жінок на робочому місці та загального моніторингу дотримання цих прав.

Пілотний проєкт «Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень» реалізується ГО «Фундація інституційного розвитку» за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, у партнерстві з ООН Жінки та за фінансової підтримки Швеції.

Нагадаємо, що через брак водіїв громадського транспорту Львів спільно з навчальними закладами розглядає можливість навчання жінок для отримання водійського посвідчення категорії D . Окрім цього, зі сторони АТП №1 готові преміювати жінок-водіїв за їхню готовність працювати на комунальному підприємстві.

В Україні запускають проєкт з навчання жінок-водійок автобусів

Джерело: tvoemisto.tv

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua