Для облаштування євроколії на Львівщині ЄС виділить 43 млн євро

25 липня 2024 р. 13:11

25 липня 2024 р. 13:11


УМОВНЕ ФОТО / UNSPLASH

Європейський Союз виділить «Укрзалізниці» 42,95 млн євро в рамках програми «Механізм «Сполучення Європи» (CEF) для інтеграції залізничної системи України в транспортну систему ЄС. Проєкт був схвалений Координаційним Комітетом програми 16 липня 2024 року. Про це повідомили у пресслужбі «Укрзалізниці».

Мета проєкту – вдосконалення залізничної мережі України та розвиток колії 1435 мм, що забезпечить технологічну сумісність та підвищить пропускну спроможність інфраструктури. Загальний бюджет проєкту становить 85,91 млн євро .

«Україна продовжує свій євроінтеграційний шлях та має системну підтримку з боку ЄС. CEF другий рік поспіль виділяє кошти на реалізацію стратегічних інфраструктурних проєктів, спрямованих на розбудову євроколії на території України. Це дозволить відкривати нові пасажирські маршрути та нарощувати транзитний потенціал країни», – зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

У межах проєкту планується:

  • Проєктування реконструкції залізниці з впровадженням колії 1435 мм на ділянці Чоп – Львів .

  • Проєктування реконструкції залізниці з будівництвом колії 1435 мм та електрифікацією на ділянці Львів — Чернівці — Вадул-Сірет — Держкордон .

  • Розробка стратегії реконструкції Львівського залізничного вузла з урахуванням перспектив розширення мережі колії 1435 мм в межах транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) в Україні.

  • Проєктування та будівництво колії 1435 мм з електрифікацією на ділянці Павлове-2 / Матьовце – Ужгород.

  • Електрифікація колії 1435 мм на ділянці Чоп – Ужгород.

Проєктування реконструкції залізниці з впровадженням колії 1435 мм на ділянці Чоп – Львів .

Проєктування реконструкції залізниці з будівництвом колії 1435 мм та електрифікацією на ділянці Львів — Чернівці — Вадул-Сірет — Держкордон .

Розробка стратегії реконструкції Львівського залізничного вузла з урахуванням перспектив розширення мережі колії 1435 мм в межах транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) в Україні.

Проєктування та будівництво колії 1435 мм з електрифікацією на ділянці Павлове-2 / Матьовце – Ужгород.

Електрифікація колії 1435 мм на ділянці Чоп – Ужгород.

Також проведуть експертизи щодо відповідності проєктів вимогам TSI, а також ділянок Ковель – Ягодин – Держкордон та Медика/Мостиська ІІ – Львів (Скнилів).

CEF (Connecting Europe Facility) – це фонд Європейського Союзу, створений у 2014 році для інвестицій у транспортні, енергетичні, цифрові та телекомунікаційні проєкти. Він є основним інструментом для фінансування розвитку Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

Нагадаємо, що будівництво ділянки європейської колії Мостиська-Скнилів від державного кордону з Польщею до Львова розпочнеться в 2024 році.

Для облаштування євроколії на Львівщині ЄС виділить 43 млн євро

Джерело: tvoemisto.tv

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua