Вбивство Фаріон у Львові. Про затримання підозрюваного, фото та інші деталі

25 липня 2024 р. 16:50

25 липня 2024 р. 16:50


25 липня президент України Володимир Зеленський повідомив, що міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко доповів про затримання в Дніпрі підозрюваного у скоєнні вбивства Ірини Фаріон.

Він сказав, що операція із затримання була дуже непростою : «протягом цих днів над розкриттям убивства працювали сотні фахівців Національної поліції України, СБУ та інших служб».

«Під час підготовки до злочину він орендував щонайменше три квартири у Львові».

Клименко зауважив, що є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавицю: «139 годин безперервної роботи величезної команди оперативників, слідчих, кримінальних аналітиків, експертів, інших поліцейських служб, співробітників Служби безпеки України. Перевірили кожен куточок по маршруту відходу стрільця та обшукали близько 100 га лісу».

Він також додав, що затриманий вже в поліції, а слідство наразі схиляється до думки, що стрілець – лише виконавець.

Міністр опублікував фото з моменту затримання.

Вбивство Фаріон у Львові. Про затримання підозрюваного, фото та інші деталі

Фото з Telegram-каналу Ігоря Клименка

Крім того, за даними джерел УП , підозрюваний дніпрянин приїхав до Львова потягом , а після вбивства залишив місто таким же способом.

Вбивство Фаріон у Львові. Про затримання підозрюваного, фото та інші деталі

Фото, оприлюднене Офісом Генпрокурора

Вбивство Фаріон у Львові. Про затримання підозрюваного, фото та інші деталі

В прокуратурі також додали, що наразі за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури затриманому готується повідомлення про підозру в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного управління Національної поліції у Львівській області за оперативного супроводження СБУ.

«Встановити його особу вдалося за фото зі смарт-камер відеоспостереження».

Вбивство Фаріон у Львові. Про затримання підозрюваного, фото та інші деталі

Зазначимо, що в телемарафоні «Єдині новини» Ігор Клименко також повідомив, що на кордоні перевірили 58 тисяч осіб, які відповідали приблизному віку підозрюваного.

«Ми відслідкували, як він переодягався, як змінював походку, яким транспортом пересувався. Також задокументовано, що панаму, в якій його зафіксували, він придбав у травні 2024 року, як і інший одяг. Тобто він готувався кілька місяців ».

Запобіжний захід , додав Ігор Клименко, підозрюваному будуть обирати сьогодні-завтра .

До слова, після вбивства Ірини Фаріон Ігор Клименко повідомляв, що воно було спланован е , а стеження за мовознавицею відбувалося близько місяця. Тоді йшлося про те, що стріляв чоловік приблизно 20-25 років. Злочин кваліфікували за ч.1 ст.115 – умисне вбивство.

Відповідальність за скоєне взяли на себе російські націонал-соціалісти з руху NS/WP (National-Socialism/White Power). Публікацію супроводжувало відео, яке, за їхніми твердженнями, містить момент вбивства мовознавиці. На відео тривалістю десять секунд чути жіночі крики і постріл, а також видно автівки, які схожі на ті, що були на місці злочину.

Крім того, у відео демонструється маніфест «автономного революційного расиста», який взяв на себе відповідальність за вбивство.

До слова, National-Socialism/White Power (NS/WP, NS/WP Crew, Sparrows Crew) – російське неонацистське угруповання, яке виникло в середині 2000-х на однойменному інтернет-форумі. У 2020 році організація відродилася через свій Telegram-канал. З початком вторгнення росії в Україну угруповання брало на себе відповідальність за підпали військкоматів у росії.

Вранці 25 липня правоохоронці повідомили, що перевіряють цю інформацію.

«Твоє місто» слідкує за оновленнями щодо цієї справи та публікуватиме всі деталі.

Нагадаємо, що 19 липня у Львові на вулиці Масарика вистрілили в голову мовознавиці Ірини Фаріон. Пізніше вона померла у лікарні. Детальніше про цей день та версії слідства читайте тут .

21 липня відбулося прощання з Іриною Фаріон. А вже 22 липня на похорон у Львові зібралося кілька тисяч людей. Мовознавицю поховали на Личаківському кладовищі. Про те, як відбулася «остання лекція» Ірини Фаріон читайте у матеріалі .

Вбивство Фаріон у Львові. Про затримання підозрюваного, фото та інші деталі

Джерело: tvoemisto.tv

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua