«UKRAFT: зустріч французьких та українських митців»: у музеї Шептицького відкрили виставковий проєкт

04 вересня 2024 р. 20:01

04 вересня 2024 р. 20:01


«UKRAFT Зустріч Французьких Та Українських Митців» У Музеї Шептицького Відкрили Виставковий Проєкт (35)

Оглянути його можна до 22 вересня.

Сьогодні, 4 вересня, у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького відкрили виставковий проєкт «UKRAFT: зустріч французьких та українських митців».

Його ініціювала французька мистецько-культурна асоціація «La Vie en Relief»/«Життя в рельєфі». Вона постала у 2022 році та своєю головною метою вважає висвітлення українського культурного контенту у Франції.

Асоціація, за підтримки французьких муніципалітетів м. Монпельє та м. Клермон-Ферран, запропонувала організувати мистецький проєкт, який сприяв би поглибленому обміну й зустрічам французьких і українських художників. І саме Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького став стартовим майданчиком для втілення цього задуму.

До уваги глядачів представили 60 творів (живопис, графіка, скульптура, металопластика) 16 митців із Франції та з України. У проєкті беруть участь семеро українських художників-воїнів, які захищають Україну від ворога. Серед них є як і професійні митці, та і ті, для яких мистецтво виконує роль арттерапії під час реабілітації.

Куратором проєкту є голова асоціації «La Vie en Relief» Стефан Далмат. Він палкий прихильник України, її історії та культури, має українське коріння.

Виставка триватиме до 22 вересня.

Додамо, що на прохання Посольства України у Франції «La Vie en Relief»/«Життя в рельєфі» у 2022 році сприяла показу документального фільму Макса Литвинова «Маріуполь. Невтрачена надія» у місті Гаврі (Франція). Відтоді, на прохання префектур інших французьких міст, триває турне українського фільму Францією, яке до сьогодні охопило вже понад 40 найбільших муніципалітетів.

Також одним із важливих пунктів ініціативи асоціації «La Vie en Relief» стала презентація у Франції картини «Маріуполь 2022» молодої української художниці Олесі Трофименко, яку авторка створила спеціально для документальної стрічки «Маріуполь. Невтрачена надія». У лютому 2024 року полотно представили у Парижі.

Прес-служба Лівівської обласної військової адміністрації

«UKRAFT: зустріч французьких та українських митців»: у музеї Шептицького відкрили виставковий проєкт

Джерело: gazetapo.lviv.ua