Вітроелектростанція на Дрогобиччині забезпечить світлом 45 000 господарств: у чому її особливості

05 вересня 2024 р. 14:18

05 вересня 2024 р. 14:18


Вітроелектростанція у Дрогобицькому районі щороку вироблятиме 160 ГВт-год та зможе забезпечити електроенергією близько 45 тисяч господарств, а це майже 115 тисяч споживачів. Її будівництво є спільним проєктом української компанії “Екооптіма” та чеської MND. Вартість спорудження ВЕС - 61,5 мільйона євро.

Хто повідомляє: Економічна правда

У чому суть

У вересні 2021 року розпочалося будівництво вітрової електростанції. Початково, згідно з проєктом, її потужність мала б скласти 55 МВт, але технології вдосконалили, що дозволило збільшити цей показник до 59 МВт. Таким чином, вітроелектростанція зможе виробляти 160 ГВт-год на рік. Це буде не лише значна економія електроенергії та можливість забезпечити постійним світлом не менше 115 тисячі людей, а й значно покращить екологію на Дрогобиччині. Адже щоб виробити 160 ГВт-год, потрібно спалити 128 тисяч тонн вугілля, і викиди вуглекислого газу при цьому складуть 131 тисячу тонн.

Щоб втілити проєкт в життя, місцями довелося будувати нову дорогу, адже до місця зведення ВЕС везли турбіни вагою 600 тонн та лопасті, що мають сумарну довжину 72 метри. Щоб доставити їх, на останній гірській ділянці використовували тягачі та трактори.

Інвестором цього проєкту є чеська компанія MND Group, що приділяє увагу саме відновлювальній енергетиці.

Що було раніше

З бюджету Львівщини виділять 250 тисяч гривень на встановлення туристичної навігації для туристів-пішоходів на шляху “Трускавець-Орів” . Як повідомили у Львівській ОДА, це доповнить проєкт ментальної реабілітації військових та ветеранів. Тендер опублікували на сайті Prozorro.

Будьте з Дрогобич .Сity у соцмережах:

💛 Facebook — креативи та обговорення;

❤️ Instagram — відео та цитати.

Реклама

Вітроелектростанція на Дрогобиччині забезпечить світлом 45 000 господарств: у чому її особливості

Джерело: drohobych.city