Коронавірус та грип: чи очікують на спалахи у Львові цієї осені

05 вересня 2024 р. 17:28

05 вересня 2024 р. 17:28


Осінь є сприятливим періодом для гострих респіраторних вірусних інфекцій. У Львові невдовзі очікують нові спалахи коронавірусу та грипу.

Про це журналістці ІА Дивись.info розповів терапевт лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова Мирослав Байцар.

чоловік у масці стоїть під парасолею

ГРВІ та коронавірус у Львові

Лікар каже, вже в жовтні-листопаді очікується спалах ГРВІ.

«Напередодні ми думали, що спалах коронавірусу буде саме восени, але це сталось раніше. По госпіталізаціях бачимо, що кількість хворих на COVID-19 зменшується, проте повернення до збільшення пацієнтів з цією недугою цілком ймовірна, коли зміниться температура повітря» , — вважає наш співрозмовник.

Є інші віруси, які можуть викликати ГРВІ, але більшу увагу акцентують саме на цих двох, додає терапевт.

Тим часом нагадуємо. За даними обласного центру профілактики та контролю хвороб, за тиждень на Львівщині поменшало недужих з коронавірусом: зареєстровано 735 випадків проти 1153 тижнем раніше. Більшість пацієнтів — літні люди. У лікарях станом на перше вересня передували 94 мешканці області.

Саме літні люди, додає Мирослав Байцар, у зоні ризику, адже звичайна ГРВІ може викликати у них серйозні ускладнення, наприклад, отити чи ангіни. Також варто бути обережними пацієнтам з хронічними та серцево-судинними захворюваннями.

Як турбуватись про здоров’я восени

Терапевт каже, що саме в цю пору змінюється імунна система організму.

«Ми отримуємо менше вітамінів, осінню є менш сприятливі умови щодо надбання вітамінів, також на це впливає коротший світловий день тощо» , — пояснює лікар.

Він радить:

  • збалансовано харчуватись;
  • висипатись;
  • відпочивати;
  • не стресувати;
  • мити руки,
  • уникати скупчення людей.

Поміж цим, додає Мирослав Байцар, потрібно пам’ятати про сезонну вакцинацію від грипу. З цим питанням потрібно звернутися до сімейного лікаря.

«А якщо маєте симптоми ГРВІ, не чекайте, поки стане геть погано, а відразу йдіть до лікаря та починайте лікування» , — нагадує терапевт.

Підтримайте проект на Patreon

Коронавірус та грип: чи очікують на спалахи у Львові цієї осені

Джерело: inlviv.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua