У Бернардинському дворику Львова створили «зелену стіну» в рамках урбаністичного фестивалю Майстерня міста

07 вересня 2024 р. 17:22

07 вересня 2024 р. 17:22


У Бернардинському дворику, біля церква Андрія, створили «зелену стіну» в рамках урбаністичного фестивалю Майстерня міста 2024.

Управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради разом із садівниками Львова провели воркшоп з вертикального озеленення та висадки декоративного винограду Вічі, а ще організували екскурсії парками Львова.

«Під час акції ми висадили 5 саджанців декоративного винограду Вічі. Кожен із присутніх зміг долучитися до озеленення історичного дворика, за що ми дуже вдячні. Тепер будемо спостерігати за розвитком наших рослин», – кажуть в управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

У Бернардинському дворику Львова створили «зелену стіну» в рамках урбаністичного фестивалю Майстерня міста

Також під час воркшопу організатори розповіли про різновиди та користь вертикального озеленення, розглянули приклади зелених стін у європейських країнах, а ще розвіяли міфи:

Міф 1. Через ліани на стінах у квартирах заведуться щурі і миші.

Проте по голих стінах та вентиляційних шахтах вони забираються не гірше, тож їхня поява це питання санітарії, а не озеленення.

Міф 2. Злодії будуть користуватися рослинами як підпорами.

Але і плющ, і виноград Вічі, і всі інші рослини занадто слабкі, щоб витримати вагу людини.

Міф 3. Зіпсується фасад.

Вусики рослин чіпляються лише за нерівності структури, не проникаючи всередину панелі або штукатурки.

Міф 4. Рослини «заберуться» в супутникові антени чи кондиціонери і виведуть їх з ладу.

Рослини оминають кондиціонери та не можуть причепитися до металевих, скляних та глазурованих поверхонь.

Міф 5. Виноград може вкоренитися в плитах балконів і зруйнувати їх.

Виноград прикріплюється вусиками або присосками за вже пошкоджені поверхні та готові тріщинки, адже йому так зручніше, проте зробити більшими він їх не зможе.

Міф 6. Моє вікно заросте і світу білого не побачу.

В’юнкі рослини не чіпляються за скло, але якщо вони будуть заважати вам на відкосах, їх завжди можна трохи підрізати навколо вікна.

Окрім розвіювання міфів в управлінні екології перерахували немалий список переваг “зелених стін”.

Також вертикальне озеленення має низку переваг:

– Рослини охороняють будівлі від перегріву, всмоктуючи вологу з ґрунту, вони знижують сирість фундаменту біля будинку;

– Фітостіни незамінні в умовах, коли ділянки землі дуже обмежені по площі;

– Зелені стіни забезпечують істотну економію електроенергії. Адже влітку захищають від перегріву, а взимку знижують втрату тепла та запобігають потраплянню холодного повітря всередину будівлі;

– Фітостіни також знижують рівень шуму, затримують пил та газові вихлопи, насичують навколишній простір киснем, створюють почуття комфорту, як фізичного, так і психологічного.

За словами працівників управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради, «зелені стіни» не розповсюджені в Україні, бо озеленення стін ніяк не регламентоване Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах. Відтак ініціаторами створення «зелених стін» мають бути не комунальники, а самі мешканці. При цьому можна використовувати звичайний плющ, декоративний дівочий виноград чи виноград Вічі, квітучу ліану кампсис, гліцинію, гортензію черешкову.

Окрім висадок, у рамках Майстерні міста 2024 відбулись екскурсії парками Львова: «Піскові озера», «Погулянка», «Залізна Вода» та Замарстинівським парком.

«Направду екскурсії всюди пройшли з великим успіхом, у парки прийшло дуже багато людей. Навіть з інших районів міста люди з’їхались, їм все було цікаво і вони були в захваті від екскурсій.

Парки – це місця рекреації, де можна відпочити, відновити сили і перезавантажитися. Помітно, що саме зараз, у воєнний час, більше людей почало ходити до парків. Я думаю, що у зв’язку з постійною тривогою та стресом, люди почали більше звертати увагу і цікавитись природою. Відтак і ми зацікавлені у розвитку парків для потреб відвідувачів», – зазначила Оксана Луцко, заступниця начальника управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

У Бернардинському дворику Львова створили «зелену стіну» в рамках урбаністичного фестивалю Майстерня міста

Джерело: golossokal.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua