Дрогобицьку солеварню внесли до переліку на приватизацію

13 вересня 2024 р. 13:08

13 вересня 2024 р. 13:08


Фонд держмайна включив найдавніше підприємство України Дрогобицьку солеварню до переліку на приватизацію.

Про це повідомили на сторінці солеварні.

Дрогобицька солеварня є найдавнішим підприємством в Україні, яке безперервно працює з XIV ст., і на цей час це єдиний виробник харчової солі в країні.

«Це може звучати тривожно, але насправді це шанс для розвитку! Час терміново вкласти кошти в реставрацію 9 пам’яток архітектури, які тут є, і повернути до життя цю важливу частину нашої історії», – зазначено у повідомленні.

Дрогобицьку солеварню внесли до переліку на приватизацію

У солеварні наголошують, що на жаль, підприємство не може самостійно відновлюватись, адже 80% від чистого прибутку сплачує в якості дивідендів, і на ньому не залишається практично жодних коштів для відбудови.

"Тому важливо знайти ефективні рішення для збереження нашої спадщини. Купівля підприємства приватним інвестором, чи передача в обласну чи міську комунальну власність, – це один з ефективних способів збереження та відновлення майна. У такому випадку весь дохід можна скеровувати на розвиток підприємства та залучити кошти зовн. Керівництво підприємства готове зробити все можливе, щоб виробництво солі тривало. І так, це реально! Ми будемо дбати про те, щоб в умовах приватизації було включено продовження виробництва Дрогобицької солі", - написано у повідомленні.

Як відомо, Дрогобицька солеварня – це найстаріше підприємство України, яке почало виробництво в 1390 році і не припиняло своєї діяльності до сучасних днів. Сіль на заводі виварюють з ропи, яку видобувають у надрах. Після початку бойових дій на сході України це єдине підприємство, яке займається виробництвом харчової солі. Останні роки, крім промислової діяльності, солеварня активно розвивала туризм.

"Дрогобицька сіль – це не просто продукт, це частина нашої історії, яка почалася ще в 1390 році! Давайте разом популяризувати цей унікальний продукт, адже він заслуговує на визнання в усьому світі!", - наголошують у підприємстві.
Зараз «Солевиварювальний Дрогобицький завод» — це державне підприємство, яке знаходиться в управлінні ФДМУ.

Основними споживачами продукції заводу є загальноукраїнські торгові мережі, такі як «‎Сільпо», «‎Рукавичка» і «‎Арсен», місцеві магазини та хлібопекарські підприємства у Львівській та Вінницькій областях. Також купує продукцію Дрогобицької солеварні львівське підприємство з виготовлення дріжджів «‎Ензим».

Сіль на заводі отримують шляхом випарювання соляної ропи з мінералізацією 260-295 г/л. Після цього працівники вручну збирають, сушать та фасують її. В якості енергоносія для випарювання солі використовують дрова. Завод знаходиться в місті Дрогобич, Львівська область.

Підготувала Леся Бурбан, Leopolis.news

Дрогобицьку солеварню внесли до переліку на приватизацію

Джерело: leopolis.news

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua