“Як дрогобичанин, не дам закрити солеварню”: директор розповів про можливу приватизацію заводу

13 вересня 2024 р. 20:19

13 вересня 2024 р. 20:19


10 вересня Фонд державного майна включив Дрогобицьку солеварню у перелік об’єктів приватизації. Директор Дрогобицького солевиварювального заводу Олег Петренко зауважив, що на його думку, приватизація може допомогти покращенню солеварні.

Хто повідомляє: директор Дрогобицького солевиварювального заводу у коментарі Дрогобич .City

Боротьба проти приватизації: як все розпочиналося

10 вересня наказом № 2104 Фонд державного майна України вніс у перелік об’єктів, що підлягають приватизації Державне підприємство “Дрогобицький солевиварювальний завод”. Для солеварні, яка працює щонайменше з 14 століття, це вже не перший випадок, коли вона стає об’єктом приватизації. У 2018 році, коли підприємство вперше внесли у список, місцеві активісти розгорнули боротьбу за збереження історичної спадщини: було надіслано близько 400 листів до Кабінету Міністрів, розміщено намет у центрі міста. Приватизацію підприємства не допустили, адже був страх, що його придбають та закриють.

Солеварню все ж приватизують?

Минуло понад 6 років й питання приватизації підприємства постало знову. “Історія приватизації тягнеться з 2015 року, а от до Фонду державного майна підприємство передали у 2019 році. Тоді справді ходили чутки, що підприємство хочуть продати і навіть можливо закрити. Коли мене призначили керівником у 2021 році, це питання регулярно підіймалося, але лише на рівні розмов. Лише у березні минулого року на солеварні відбулася зустріч з керівником Фонду держмайна, тому приватизація знову почала обговорюватися”, - зауважив Олег Петренко.

Керівник заводу Олег Петренко Керівник заводу Олег Петренко

За словами Олега Петренка, остаточне рішення було прийнято лише зараз, але стверджувати, що завод точно продадуть, поки що неможливо. Зрештою, його як включили в Перелік об’єктів малої приватизації, так і можуть виключити.

“У будь-якому випадку процес приватизації не такий швидкий. Спочатку готуються документи - це робитиме регіональне відділення Фонду державного майна у Львівській області, лише після цього солеварню виставлятимуть на торги та проведуть конкурс, якщо учасників буде кілька ”, - пояснив Олег Петренко. Також він розповів, які варіанти продумували на самому заводі:

  • довгострокова інвестиційна оренда терміном на 20 років, яка зобов’яже вкласти кошти в реставрацію та відновлення солевиварювального заводу. Впродовж всього періоду завод залишається у державній власності, тож після закінчення оренди продовжуватиме працювати як державне підприємство;

  • державно-приватне партнерство - тобто приватний партнер вкладає гроші в об’єкт, відновлюючи його. А після закінчення договору завод знову ж таки повертається у державну власність. Але позитивних прикладів , за словами керівника солеварні, практично немає.

довгострокова інвестиційна оренда терміном на 20 років, яка зобов’яже вкласти кошти в реставрацію та відновлення солевиварювального заводу. Впродовж всього періоду завод залишається у державній власності, тож після закінчення оренди продовжуватиме працювати як державне підприємство;

державно-приватне партнерство - тобто приватний партнер вкладає гроші в об’єкт, відновлюючи його. А після закінчення договору завод знову ж таки повертається у державну власність. Але позитивних прикладів , за словами керівника солеварні, практично немає.

Чи є ризики у приватизації солеварні?

Ще у 2018 році дрогобичани побоювалися, що після приватизації завод можуть продати, і місто втратить не лише підприємство, а й туристичний об’єкт. Проте зараз таке неможливо одразу з трьох причин, повідомив Олег Петренко: “ Дрогобицька солеварня включена у стратегію розвитку Львівської області, і там передбачено що наш об’єкт має бути і туристичним, і виробничим, і рекреаційним. До того ж у Фонді держмайна запевнили, що виставляючи завод на торги, у договорі обов’язково буде прописано, що виробництво має бути збережено. Впродовж п’яти років після торгів у Фонді зможуть контролювати, чи працює солеварня. Як тільки її робота зупиниться, у судовому порядку договір може бути розірваний. І третя причина - земля знаходиться в комунальній власності, тому при купівлі заводу новому власнику потрібно буде укласти договір оренди. Відповідно місцеві депутати мали б не дозволити використовувати землю під щось інше, ніж виробництво солі ”.

Керівник солеварні також пояснив, чому приватизація чи передача заводу в комунальну власність Дрогобичу - це краще для його розвитку: “ Зараз, поки солеварня державне підприємство, нам доводиться віддавати 80 % від чистого прибутку державі у формі дивідендів. Тож на розвиток залишається недостатньо коштів. Щоб зберегти солеварню, осучаснити її та забезпечити потужності виробництва підуть роки. Навіть якщо знайти інвестора чи спонсора, з цих коштів теж доведеться віддати 80 % дивідендів. У приватній чи комунальній власності ситуація буде кардинально іншою ”.

А ще Олег Петренко запевнив, що як дрогобичанин не дозволить закрити солеварню, і у будь-якій ситуації робитиме все, щоб солеварня продовжувала працювати.

Будьте з Дрогобич .Сity у соцмережах:

💛 Facebook — креативи та обговорення;

❤️ Instagram — відео та цитати.

Реклама

“Як дрогобичанин, не дам закрити солеварню”: директор розповів про можливу приватизацію заводу

Джерело: drohobych.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua