“Мають брати приклад із найкращих”: у гімназії №5 стартувала патріотична програма “Крила України”

15 вересня 2024 р. 10:48

15 вересня 2024 р. 10:48


Цьогоріч у гімназії №5 ім. Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького відкрили два класи з посиленим національно-патріотичним вихованням. За новою програмою “Крила України” навчаються учні 1-А та 7-А класів. Вихованці мають спеціальну форму й емблему.

Про це розповіли Леся Подобінська, директорка гімназії №5, та Олександр Золочевський — куратор цього проєкту.

“Крила України” — ініціатива для патріотичного виховання молоді

“Цю ініціативу запропонував відділ освіти Дрогобицької міської ради. Вирішили обрати наш заклад, адже він має ім'я Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького , — розповідає Леся Подобінська, директорка гімназії №5. — Ми відгукнулися й завдяки підтримці відділу освіти та засновника впровадили нову програму”.

Куратором проєкту є Олександр Золочевський, тренер із кіокушинкай карате. Чоловік родом із Донецької області й з 1995 року живе у Дрогобичі. Тут він навчався у місцевому університеті за спеціальністю “Фізична культура та спорт”.

Директорка Леся Подобінська та куратор програми Олександр Золочевський Автор: З архіву Олександра Золочевського Директорка Леся Подобінська та куратор програми Олександр Золочевський

“У 2023 році вступив у ЗСУ, але згодом отримав поранення й повернувся додому, — каже Олександр. — Тоді ж мені запропонували стати куратором цієї ініціативи через мій патріотизм та бойовий настрій. Долучився, адже ще після 24 лютого 2022 року я й сам планував організувати проєкт для патріотичного виховання молоді”.

Додає, що під час повномасштабного вторгнення як ніколи важливо виховувати молодь національно свідомою та підтримувати її.

Патріотичне виховання йде наскрізною ниткою через кожний предмет

Спеціальну програму національно-патріотичного виховання “Крила України” розробляла адміністрація гімназії №5 разом із куратором Олександром Золочевським. Планувалася, що за цією програмою навчатиметься перший клас.

“Коли складали програму, зрозуміли, що першокласникам буде дещо важко самим у цьому проєкті. І для своєрідного наставництва долучили ще 7 клас. Тим паче що й учні з батьками також цього прагнули”, — пояснює директорка Леся.

Акцентує, що національно-патріотичне виховання є в кожній школі й відбувається як виховний процес через освітні процеси.

Учні 1-А з класним керівником Автор: Дрогобич.City

“У нас це поглиблено тим, що наскрізною ниткою через кожен предмет іде національно-патріотичне виховання. Це задля того, щоб учні могли себе ідентифікувати, як українці. Щоб вони не лише так говорили, а й відчували і могли це підтвердити. І цього ми навчаємо через нашу культуру та традиції”, — каже Леся Подобінська.

Так педагоги розділили навчальну програму на рік за певними періодами історії України, що мають іти наскрізно через кожен предмет. Наприклад, упродовж перших двох місяців навчання на уроках кожного предмету розглядається початок української культури — Трипілля. Затим вивчатимуть культуру Північного Причорномор'я та Скіфії тощо. Узагальнення й систематизація знань відбуватиметься у формі вікторини чи квесту.

1-А клас із посиленим національно-патріотичним спрямуванням Автор: З Facebook гімназії №5 1-А клас із посиленим національно-патріотичним спрямуванням

Куратор Олександр зазначає, щоб було близько 30 варіантів назви для програми. Однак обрали саме “Крила України” через оригінальність.

“Крила — це наші вихованці. Якщо їх підсилити навчанням, то діти високо злетять”, — зауважує директорка і додає, що 1 жовтня на Покрови Пресвятої Богородиці відбудеться посвята учнів 1-А та 7-А класів.

Від кібернетики до мистецтва: напрямки програми “Крила України”

Програма національно-патріотичного виховання “Крила України” складається з таких напрямків: народознавчого, етики та естетики, спортивно-прикладного, мистецького, кібернетичного та природничого.

Ці напрямки є для того, щоб вихованці знайшли себе, розкрили свій талант і розвивалися в обраній сфері.

Директорка додає, що своєрідною мотивацією для учнів є стимул-картка, яку впровадили рік тому.

“Комусь подобаються точні науки, а комусь — гуманітарні. Ми даємо учням можливість “підтягнути” оцінки з тих предметів, які важко даються, додатковими балами за успіхи у навчанні з тих, де вони сильні. Це може бути перемога в олімпіадах, конкурсах та змаганнях вище шкільного рівня до міжнародного”, — пояснює Леся Подобінська.

Школа повного дня для 1-А класу: патріотичне виховання та позашкільна освіта під одним дахом

Цьогоріч у гімназії №5 набрали два перших класи. Один з них навчається за програмою поглибленого національно-патріотичного виховання “Крила України”, а інший — за реформою “Нова українська школа” (НУШ).

“Ми не можемо перевантажувати учнів, не можемо замість 4-5 уроків зробити 6-7 для першого класу. Тож через це ми запровадили в нашій гімназії школу повного дня для 1-А класу. Це такий освітній формат, у якому учні проводять у школі більше часу, ніж зазвичай”, — пояснює директорка.

Школа повного дня у гімназії №5 ім. Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького реалізовується міським бюджетом.

Квест " Дрогобич у серці" у класі 1-А Автор: З Facebook гімназії №5 Квест "Дрогобич - краплина на карті України" у класі 1-А

Леся Подобінська розповідає, що так вихованці програми “Крила України” з 08:30 і до 16:00 перебувають у навчальному закладі. До обіду вони є на уроках, а після — закріплюють вивчений матеріал, вивчають англійську мову. Для них також впроваджується STREAM-освіта.

Опріч цього, після обіду є й гурткова робота (вокал, танці, малювання, туризм тощо), з якою допомагають педагогічні працівники закладів позашкільної освіти. Наприклад, Будинок науково-технічної творчості учнівської молоді, Дитячо-юнацька спортивна школа тощо. Заняття відбуватимуться на базі гімназії № 5.

“Також до програми “Крила України” долучилися музеї “Дрогобиччина” та “Садиба Івана Франка””, — додає директорка.

Як родини вихованців долучаються до програми “Крила України”

“Національно-патріотичне виховання починається в гімназії, а продовжується у сім'ї”, — наголошує Олександр Золочевський.

Відзначає, що не менш важливою є співпраця гімназії №5 з батьками. Так батьки не лише підтримують цю програму, а самі хочуть долучатися. Наприклад, мами або ж бабусі, які займаються рукоділлям, можуть проводити майстер-класи для учнів. Куратор вважає, що ці заняття вихованці будуть сприймати більш залучено, оскільки їх проводитиме хтось із рідних.

Учні 7-А на виховній годині у музеї Героїв у гімназії Автор: З Facebook гімназії №5 Учні 7-А на виховній годині у музеї Героїв у гімназії

Навчання у класах з посиленим національно-патріотичним вихованням починається зі спеціальної короткої молитви. Молитва запропонована священником, а адміністрацією гімназії №5 адаптована для вихованців..

“Ранкову молитву було легко вивчити, — розповідає Олена, учениця 7-А класу. — Вона про те, що ми маємо стати на захист України й докласти всі зусиль задля її перемоги”.

Спеціальна форма учнів — як символ єдності та елемент дисципліни

Вихованці, які навчаються за програмою “Крила України”, мають ще й спеціальну форму та емблему.

“Форма — це один з елементів дисципліни. Вона не лише урівнює учнів, а й об'єднує їх, дає відчуття приналежності до спільноти, — пояснює Олександр Золочевський. — Національно-патріотичне виховання саме включає й те, що учні мають брати приклад із найкращих — тих, героїв, які віддали своє життя за нашу волю, і тих, які продовжують захищати нашу Україну”.

Учні 7-А з директоркою гімназії та куратором програми Автор: Дрогобич.City

Спеціальна форма складається з футболки та штанів (першокласниці ще мають оливкові спідниці). Класні керівники класів “Крила України” теж мають форму — футболки та спідниці. Ось на шевронах зображені державні символи України й присутні синьо-жовті та червоно-чорні кольори.

“Через колір форми, що наближений до оливкового, може скластися враження, що ми готуємо учнів до військових навчальних закладів. Проте це не так, ми цього не плануємо. кожен гімназист самостійно вирішує, де йому продовжити навчання”, — каже директорка гімназії №5.

Емблема спеціальної форми Автор: Дрогобич.City

Ще хочуть зробити відзначення та нагрудні нагороди. А згодом ще й ієрархію, як в українській скаутській організації “Пласт”, однак яка буде пов'язана з птаством.

“Опріч того, що інші класи йдуть по звичній програмі, ми порекомендували вчителям також готувати учнів до того, щоб наступного року збільшити кількість класів за програмою “Крила України”. Хочемо, щоб гімназія №5 стала осередком національно-патріотичного виховання в нашій громаді”, — зазначає Леся Подобінська.

Будьте з Дрогобич .Сity у соцмережах:

💛 Facebook — креативи та обговорення;

❤️ Instagram — відео та цитати.

Реклама

“Мають брати приклад із найкращих”: у гімназії №5 стартувала патріотична програма “Крила України”

Джерело: drohobych.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua