У місті Котермака ось-ось другий університет «запрацює»

16 вересня 2024 р. 09:39

16 вересня 2024 р. 09:39


Один із найпрестижніших вишів України

Свого часу один із найпрестижніших вишів України, у стінах якого в найкращі часи навчались понад 20 тис. студентів, був створений ще в 1921 році. До 2014 року базувався в Донецьку. Після початку Росією гібридної війни проти України у 2014 році та окупацією Донецька навчальний заклад кілька разів міняв місце постійної прописки. Донедавна базувався у Луцьку, де проводилось онлайн навчання студентів. Зрозуміло, що це не найкращий спосіб донести до здобувачів вищої освіти такі необхідні у наш час технічні знання. Керівництво університету робило все можливе для того, щоб повернути студентів до традиційних аудиторій, відновити живе викладання. Саме для цього влітку до Дрогобича прибула представницька делегація вишу на чолі з ректором Ярославом Ляшком. Під час зустрічі з міським головою Тарасом Кучмою сторони обговорили перспективність базування вишу у місті Котермака, потенціал розвитку технічної освіти у нових умовах. Почуте та побачення справило враження на викладачів-науковців з Донецька. Як наслідок, сторони підписали меморандум про співпрацю.

Прихильно та відповідально

Через деякий час донеччани, знову приїхавши до Дрогобича, провели тут, як інформує пресслужба ОТГ, такий собі науковий пікнік, «під час якого молодь громади змогла ознайомитись з навчальними програмами вишу та можливістю здобуття тих чи інших спеціальностей. Керівництво Донецького університету провело низку зустрічей з членами виконавчого комітету та депутатським корпусом Дрогобицької міської ради, під час яких презентувало потужності закладу та плани щодо організації навчального процесу». У Дрогобичі, де успішно функціонує заснований у 1940 році Дрогобицький педагогічний університет імені Івана Франка, прихильно та відповідально поставились до зміцнення статусу університетського міста, яким у громаді, звісно ж, дорожать.

Головне — почати

Один університет — це добре, а два — ще краще. Не дивно, що від слів швидко до діла перейшли. Сталося це 28 серпня ц.р., коли Міністерством освіти й науки України був виданий відповідний наказ про релокацію Донецького національного технічного університету до Дрогобича. Після цього справа залишилась за «малим» та «незначним» фактом — вибору університетського приміщення. Із цим завданням добре справились депутати Дрогобицької міськради. На своїй черговій сесії обранці об'єднаної територіальної громади дали дозвіл на оренду приміщення, в якому донедавна «дислокувався» міський архів площею 742 кв. м. Це, звісно, не найкраще місце для відновлення навчання у такому закладі, як Донецький національний технічний університет. Але… Не біда. Головне — почати. У Дрогобичі, якщо добре пошукати, знайдуться кращі приміщення для університетської освіти. Дбати про це — прямий обов’язок міськради. Місто Котермака має унікальний шанс назавжди стати місцем базування Донецького вишу: після закінчення війни та нашої Перемоги, коли Донецький національний технічний університет відновить свою роботу у місті, де він був заснований, у Дрогобичі залишиться та продовжить функціонувати його філіал. Час покаже, як воно буде. Але плани такі є. І вони серйозні. Ситуація проясниться після приїзду до Дрогобича заступника міністра освіти й науки України Михайла Винницького. Візит має відбутись до кінця вересня. Тоді й з’ясується, коли на новому місці очне університетське навчання відновлять.

У місті Котермака ось-ось другий університет «запрацює»

Джерело: wz.lviv.ua (Львівщина)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua