24 роки тому вбили українського журналіста Георгія Ґонґадзе

16 вересня 2024 р. 10:35

16 вересня 2024 р. 10:35


Як повідомляють на сайті Премії імені Георгія Ґонґадзе, засновник і головний редактор «Української правди» — першого інтернет-видання в Україні — став символом боротьби за правду, справедливість і свободу слова. Його чесна журналістика і трагічна загибель стали каталізатором демократичних змін і сприяли розвитку громадянського суспільства в постколоніальній Україні. Георгію Ґонґадзе посмертно присвоєно звання Героя України.

Георгій Гонгадзе був одним із перших, опозиційних до влади журналістів, був телеведучим, політичним експертом. Попри те, що наприкінці 1990 років інтернет-видання були ще в новинку, заснував інтернет-видання «Українська правда», де викривав корупційні схеми тодішнього президента Леоніда кучми та його найближчого оточення. Після зникнення журналіста «Українська правда» стало одним із найбільш авторитетних та впливових видань, – зазначає УІНП .

"Георгій Ґонґадзе — це журналіст, який, не бажаючи собі такої долі, власним життям і власною смертю став символом безвідповідальної держави, яка вбиває", — наголошує Вахтанґ Кіпіані.

Перед зникненням Гія оприлюднив відкритого листа генеральному прокурору України Михайлові Потебеньку, де попереджає, що за ним стежать. Гонгадзе підозрював, що стеження організували самі правоохоронці, але сподівався таким чином спрацювати на випередження і убезпечити себе.

Востаннє його бачили 16 вересня 2000 року на бульварі Лесі Українки, коли він сідав у машину. Увечері наступного дня ЗМІ оприлюднили інформацію про його зникнення.

Викрадення та вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе в 2000 році стало однією з найрезонансніших подій в новітній історії України. Відразу після зникнення дружина Георгія Мирослава подає заяву до міліції та разом з колегами починає кампанію «Знайдіть журналіста Ґонґадзе! Влада повинна виконати свої обіцянки!». Акція шириться містами України.

Через місяць оприлюднення «плівок Мельниченка», які вказували на причетність до зникнення тодішнього президента України Леоніда Кучми та міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, спровокувало «касетний скандал», який вилився в кількамісячні акції протесту «Україна без Кучми», що завершилося масовим протистоянням та арештами у справі 9 березня 2001 року.

А через півтора місяця жителі містечка Тараща Київської області знаходять невідомий обезголовлений труп у лісі. У квітні 2001 році за результатами остаточної експертизи ДНК слідчі головного офісу ФБР у Вашингтоні підтверджують, що тіло, знайдене в Таращі під Києвом, належить Георгію Ґонґадзе.

Справа Ґонґадзе стала каталізатором суспільства. Згодом до неї долучились політики. Бездіяльність влади спричинила масові акції протесту, які пізніше стали відомими як кампанія "Україна без Кучми". Протестувальники вимагали відставки тодішнього президента, якого звинувачували у причетності до вбивства журналіста.

Георгія Ґонґадзе поховали 22 березня 2016 року на території церкви Миколи Набережного на Подолі в Києві. Він став не тільки символом боротьби проти авторитаризму, але й символом початку демократизації України та зміцнення громадянського суспільства.

24 роки тому вбили українського журналіста Георгія Ґонґадзе

Джерело: galinfo.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua