У Львівському палаці мистецтв відкриють виставку «Земне і високе»

16 вересня 2024 р. 21:31

16 вересня 2024 р. 21:31


24 вересня о 14:00 у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться відкриття виставки «Земне і високе». В експозиції буде представлена справжня культурна спадщина, а саме ужиткові речі жителів села Підберізці, що на Львівщині: портьєри, рушники, верета, обруси, одяг, зокрема запаски, крайки, вишиті сорочки, спідниці та кептари (камезельки).

Загалом — близько 150 експонатів, повідомили організатори.

Підберізці — це саме те село, де є храм з розписами Сосенка, де, кажуть, бував Шептицький і Франко. Тож приходьте на відкриття та насолодіться розповідями про кожну річ.

«Хочеться працю рук, яка є на землі, підняти високо і увіковічнити», — наголошує Ірина Вишинська.

Ужиткові речі, представлені на виставці, є унікальним свідченням багатовікової культурної спадщини українського народу. Кожен рушник, сорочка чи портьєра — це не лише зразок народної майстерності, але й живий літопис побуту, традицій та естетики наших предків. Вони втілюють у собі історію, майстерність та дух громади, що зберігала і передавала свої знання з покоління в покоління.

Ці витвори мистецтва — це мова символів, орнаментів і кольорів, що розповідає про цінності, вірування і надії українців. Вони мають велике значення не тільки для України, але й для світової культури, адже зберігають у собі універсальні ідеї краси, людяності та зв'язку з природою.

Окрім цього, будуть представлені деревʼяні вироби (барельєфи) Івана Весни — українського скульптора, члена Спілки художників України з 1944 року. Митець народився саме у Підберізцях і займався різьбою та скульптурою. Його роботи є у церкві Миколая, музеї Івана Франка у Львові та Нагуєвичах, у музеї Т. Г. Шевченка в Києві, а також у приватних колекціях за кордоном.

На виставці також будуть експонуватись світлини екстерʼєру та інтерʼєру церкви Архістратига Михаїла, яка збудована 1891-1910 роках у неовізантійському стилі знаним архітектором Іваном Левинським (1851-1919). Саме з цим пов'язаний ряд видатних особистостей української Церкви, історії та культури. На фотографіях можна оглянути монументальні розписи пензля Модеста Сосенка (1875-1920).

Як стверджує дослідниця творчої спадщини митця Олеся Семчишин-Гузнер, вона одна з небагатьох, де поліхромія знаного українського живописця збереглася у первинному своєму вигляді.

Зібрала таку цінну колекцію української вишивки Ірина Вишинська — уродженка і мешканка Підберізців. «Стоматолог, яка цікавиться творчістю», — як сама про себе Ірина.

«У мене виникло бажання показати цю цінність народної і професійної творчості. І я розпочала роботу по збору цих речей. Чимало експонатів мали мої батьки. Іван Весна — це мій родич. Тому дещо було в нас вдома, дещо у його дітей. Я просто все зібрала і класифікувала», — розповіла Ірина Вишинська.

Leopolis.news

У Львівському палаці мистецтв відкриють виставку «Земне і високе»

Джерело: leopolis.news

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua