Відбулося урочисте відкриття «Чеських снів у Львові»: що у програмі

19 вересня 2024 р. 03:36

19 вересня 2024 р. 03:36


Відбулося Урочисте Відкриття «Чеських Снів У Львові» Що У Програмі (1)

У межах проєкту запрошують відвідати виставки та воркшопи від та про митців із Чехії, музичні виступи від українських та чеських колективів, клуб чеського кіно, лекції про архітектуру Брно.

Сьогодні, 18 вересня, відбулося урочисте відкриття проєкту «Чеські сни 2024», який триватиме у Львові до 22 вересня.

«Чеські сни у Львові: чесько-українське партнерство» – це найбільший етап проєкту. Тижнева культурна програма об’єднає Львів і Брно, які сьогодні уклали договір про партнерство. Львів та Брно – члени престижної мережі креативних міст ЮНЕСКО, Брно – у сфері музики, а Львів – літератури. Нагадаємо, що Львівська область та Південноморавський край Чеської Республіки співпрацюють з 2016 року.

Чеську сторону на відкритті проєкту представляли зокрема Урядовий уповноважений Чеської Республіки з питань відновлення України Томаш Копечни, заступник міністра культури Чеської Республіки Ондржей Храст, перший секретар, керівник політично-економічного відділу і заступник посла Їржі Прецлік, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давид Нови та директор загальноєвропейського проєкту «Чеські сни» Давід Діттрих.

Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький привітав гостей та наголосив, що ця подія ще один доказ того, що культура продовжує відігравати ключову роль у побудові мостів між нашими народами, зміцнюючи взаєморозуміння та дружбу.

«Дякую Уряду Чехії та кожному чеху за допомогу, яку ви надаєте Україні. Кожна добра справа має своє ім’я і ми пам’ятаємо та щиро вдячні за підтримку Львівщини зокрема. Дякуємо Президенту Чехії за його ініціативу “Мільйон снарядів для України”. Чехи також були одними з перших, хто прийняв сотні тисяч українців з відкритим серцем.

Чеська компанія MND інвестувала значну суму у вітроелектростанцію, яку ми оглянули сьогодні. Це найбільша іноземна інвестиція у Львівську область і в Україну за час повномасштабної війни.

Приїхати сюди в час війни, інвестувати, ділитися своїм культурним надбанням – для цього треба мати неабияку сміливість. Чехія багата на людей і культурні надбання. Ця подія дає нам можливість насолодитися культурою нашого братнього народу та відчути підтримку. Ми вдячні за допомогу, яку ви нам надаєте. Нам усе вдасться, коли з нами такі дружні, відкриті народи», – наголосив Максим Козицький.

Тиждень чесько-українського партнерства втілює Брно у співпраці із уповноваженим у справах відбудови України в Чехії Томашем Копечни, за підтримки уряду Чеської Республіки, Міністерства закордонних справ, Міністерства культури, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я.

«Культура поглиблює чесько-українські взаємини. Я дуже радий, що до цієї події доєдналися десятки чеських митців, культурних представників. Оскільки це те, що всі ці люди далі нестимуть у собі впродовж наступних років. Цей тиждень на площах міста, кіно- та концертних залах ми зможемо насолоджуватись культурними заходами.

Це не про те, що ми забуваємо, що кожного дня робить в Україні російський режим. Навпаки, ми це робимо, щоб протидіяти російській агресії, та нагадувати, що ми будемо стояти тут до останнього, поки не виженемо їх усіх.

Громадяни Чехії пам’ятають, як вони розмістили сотні тисяч українських громадян на початку великої війни. Ми хочемо, щоб ви знали – ми надалі з вами! Слава Україні», – наголосив Томаш Копечни.

«Ціллю російського агресора стали музеї, галереї, архіви. Адже ворог прагне знищити українську ідентичність. Тому ми шукаємо шляхи, які дозволять зберегти українську культурну спадщину для майбутніх поколінь, створюючи мобільні центри, пропонуючи стипендії українським письменникам. Також “Чеські сни” є виявом цієї підтримки.

Нам дякував пан очільник області, проте, я думаю, це ми вам мали подякувати.

У 1968 році ми не змогли протистояти російському вторгненню, і наслідки цього відчуваємо до сьогодні. Тому всіма силами хочемо підтримувати Україну, яка зараз боронить себе і нас. Дякуємо вам!», – висловив підтримку заступник міністра культури Чеської Республіки Ондржей Храст.

До 22 вересня усі охочі зможуть безкоштовно відвідати освітні та культурно-мистецькі події, музичні виступи, кіноклуби, круглі столи із професійними спільнотами, екологічні ініціативи та інше. Усе це – в різних інституціях Львова: Дзиґа, Дім звуку, Палац Гната Хоткевича, Jam Factory Art Center, Мистецька бібліотека, Я Галерея Львів, закапелок Марека Іващишина. Детальна програма тут

Прес-служба Лівівської обласної військової адміністрації

Відбулося урочисте відкриття «Чеських снів у Львові»: що у програмі

Джерело: gazetapo.lviv.ua