Що робити, якщо у вікно залетів кажан: проста інструкція від зоологів

20 вересня 2024 р. 21:58

20 вересня 2024 р. 21:58


Всі українські кажани занесені в Червону книгу, тож будьте з ними лагідними

В Україні розпочався сезон осінньої міграції кажанів. Під час тривалих перельотів вони потребують відпочинку, тож часом можуть залітати у відчинені вікна помешкань. Зоологи Київського зоопарку розповідають , що роботи, якщо до вас залетів кажан, і що робити категорично не можна.

Не вірте міфам

Важливо пам’ятати, що всі види кажанів , що водяться на території України, занесені до Червоної Книги. Тож спробуйте не звертати уваги на їхній зовнішній вигляд, якщо він вам не подобається чи лякає, і допоможіть тварині.

Спробуйте не нервуватися і пам’ятайте, що кажани:

  • не агресивні до людей і не нападають просто так;
  • не п'ють кров і не плутаються у волоссі;
  • не передають хвороб повітряно-крапельним шляхом;
  • не нищать місце, де сплять.

Це все міфи.

Як попросити кажана на вихід

По-перше, подивіться на параграф вище і в жодному разі не намагайтесь збити тварину в польоті – це може травмувати її і ще більше налякати вас. По-друге, приберіть з кімнати, де літає кажан, домашніх тварин – вони можуть почати полювати на нього і злякають ще більше.

Якщо надворі вже споночіло, вимкніть світло, повністю відчиніть вікно та ганчіркою направте політ кажанів в його сторону.

Якщо ж не вдається, дочекайтесь, поки тварини заспокояться та припинять літати по помешканню. Вдягніть цупкі будівельні рукавиці або візьміть ганчірку із цупкої тканини та обережно зберіть кажанів до картонної коробки. Важливо брати ганчірку або рукавиці з такої тканини, в якій кажанчик не заплутається кігтями.

Також можна накрити кажана коробкою і просунити між ним і поверхнею листок картону, щоб він опинився всередині коробки.

Якщо надворі ще світло, зробіть у коробці вентиляцію і лишіть до вечора. З настанням темряви тварин можна випустити на вулицю.

Коли деякі кажани не можуть летіти або ви боїтеся їм зашкодити, зверніться до спеціалістів з порятунку диких тварин, передусім, до Українського центру реабілітації рукокрилих .

Щоб кажани не залітали до вас в майбутньому на зимівлю, подбайте про сітки на вікнах.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Що робити, якщо у вікно залетів кажан: проста інструкція від зоологів

Джерело: zaxid.net

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua