Львівський автобусний завод вийшов з банкрутства. Новий власник таки планує відновити його роботу

17 жовтня 2024 р. 16:57

17 жовтня 2024 р. 16:57


ФОТО: EXPLORER.LVIV.UA

Львівський автобусний завод вийшов з 10-річного банкрутства – Господарський суд Львівської області 2 жовтня припинив ліквідацію ЗАТ «Завод комунального транспорту» (колишній Львівський автобусний завод). Про це пише видання LIGA.net , посилаючись на судовий реєстр.

Так, підприємство збирається до кінця 2024 року повернути всі борги за допомогою нового інвестора.

Завод комунального транспорту, якому належить головний корпус ЛАЗ на Стрийській, 45, у Львові, низка інших приміщень та обладнання в кузовному, механіко-обробному, арматурному та складальному цехах, визнали банкрутом ще у 2014 році. До цього, у 2013 році, колишній власник заводу, російський бізнесмен Ігор Чуркін, почав вивозити обладнання на Дніпровський автобусний завод (Кам’янське), а у Львові мали залишити виробництво тролейбусів і туристичних автобусів.

26 травня 2014 року Державна виконавча служба України видала постанову про арешт майна заводу-боржника. Пізніше приміщення заводу виставили на аукціон. Тоді ж завод зупинив виробництво у Львові та Кам’янському.

У лютому 2016 року збанкрутілий ЛАЗ придбали дві юридичні особи з Києва. Восени 2017 року у міській раді Львова створили комісію , що розпочала вивчати ситуацію довкола закупівлі автобусів ЛАЗ напередодні Євро-2012. До цього комунальному перевізнику Львова виділили 20 млн грн, аби закрити борг перед ЛАЗом.

Через борги міста перед заводом на всі комунальні автобуси наклали арешт у жовтні 2017 року. Згодом відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мініюстиції оголосив 160 автобусів комунального «АТП-1» у розшук. а поліцію зобов’язали їх затримувати. У вересні 2018 року з’явився сайт, на якому йшлося про відновлення роботи ЛАЗу, втім завод нової продукції так і не випустив. Міськрада також створила ще одне АТП, аби передати автобуси туди й їх не арештовували. Територіальне управління юстиції у Львівській області стягнуло з банківського рахунку «АТП-1» 24 млн 642 тис. грн.

У 2020 році ТзОВ «Львівські автобусні заводи», яке перереєстрували у Кам’янську, що на Дніпропетровщині, визнали банкрутом. У 2023 році Господарський суд Дніпропетровської області затвердив план санації підприємства ЛАЗ.

Згідно з ним, до банкрутуючого підприємства повинні були залучити інвестора, яким виступила ТзОВ «Львівінвестактив». Останній зумів погасити борги ЛАЗ, вливши у компанію 82 млн грн , таким чином закривши суму, яку визнав суд, у розмірі 178 млн грн. Вже у грудні 2023 року ТзОВ «Львівінвестактив» отримало мажоритарну власність, частка якої становила 57,58%. Після цього суд зняв арешт з київського та львівського майна ЛАЗ.

У кінці 2023 році у цієї компанії з’явився новий власник – компанія івано-франківського забудовник а Андрія Луцького «Львівінвестактив». Заміщення відбулось в межах процесу санації (фінансового оздоровлення).

Андрій Луцький, згідно з аналітичною платформою YouControl , є підприємцем та учасником ТзОВ «Компанія «Благо», а також президентом та співвласником приватного вищого навчального закладу «Університет Короля Данила».

У 2024 році компанії Луцького запропонували ліквідатору ЗАТ «Завод комунального транспорту» допомогу з відновленням платоспроможності компанії шляхом її санації (фінансового оздоровлення) та висловили готовність погасити в повному обсязі вимоги заставних та інших кредиторів.

У кінці вересня кредитори підприємства підтримали запропонований план санації, метою якого було припинення банкрутства та часткове перепрофілювання діяльності ЛАЗу.

Нагадаємо, що в міськраді коментували ситуацію із територією колишнього ЛАЗу після того, як там з’явився новий власник.

Заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач повідомляв, на території колишнього ЛАЗу Львівська міська рада не бачить жодної житлової забудови – ні багатоповерхівок, ні апартаментів.

Усі 56 га території під колишнім Львівським автобусним заводом є землями комунальної власності. Три роки тому виконком ЛМР визначив, що на території ЛАЗу можуть бути лише об’єкти виробничого та громадського призначення з науковими та освітніми функціями.

На території колишнього ЛАЗу може бути лише промисловість, зокрема індустріальний парк чи інноваційне виробництво, виробничо-лабораторні корпуси, науково-дослідні та проектні організації; культурні чи спортивні об’єкти, виставкові центри, адміністративні корпуси, офіси.

Львівський автобусний завод вийшов з банкрутства. Новий власник таки планує відновити його роботу

Джерело: tvoemisto.tv

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua