У Франковому виші відбулась ІІ Міжнародна наукова конференція «Мистецтво у кризові періоди: навчання і терапія»

17 жовтня 2024 р. 20:53

17 жовтня 2024 р. 20:53


17 жовтня 2024 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулося відкриття ІІ Міжнародної наукової конференції «Мистецтво у кризові періоди: навчання і терапія».

Про це повідомляє пресцентр університету.

Організаторами та ініціаторами заходу є факультет культури і мистецтв, зокрема кафедра музичного мистецтва, спільно з Харківським національним університетом мистецтв імені І. Котляревського та Единбурзьким університетом (Велика Британія) у співпраці з організаторами Art Therapy Force  ̶  проєкту, який спрямований на відновлення психоемоційного здоров’я через мистецькі практики. Науковий форум, який триває у змішаному очно-дистанційному форматі, об’єднав мистецтвознавців із різних куточків України та інших країн Європи.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулась декан факультету культури і мистецтв Львівського університету Мирослава Циганик. «Сьогодні українці, на жаль, змушені не лише боронити своє тіло, але і свою душу. Захищатися від ворога, але й підтримувати своє ментальне здоров’я. Ми пишаємося тим, що вже другий рік поспіль маємо можливість обговорити важливі теми, що стосуються психологічної реабілітації. Завдяки роботі кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв Львівського університету ми розвиваємо цілий напрямок з музичної терапії. Надіємось й надалі активно працювати задля його ефективної реалізації»,  ̶  зазначила Мирослава Іванівна.

Із вітальним словом до усіх присутніх звернувся Ректор Львівського університету, академік НАН України, професор Володимир Мельник. Насамперед Володимир Петрович висловив вдячність учасникам та організаторам конференції за підтримку й ефективну реалізацію ініціатив, які стосуються реабілітації та відновлення ментального здоров’я через терапію мистецтвом. «Сьогодні конференція об’єднала учасників із різних куточків України та інших країн Європи, зокрема із Великої Британії, Польщі та Словаччини. Тому, можна із впевненістю констатувати факт, що ми є об’єднані мистецтвом і музикою як її особливим видом. Музика – це особливий витвір людського «я». А відтак, саме музика є надзвичайно важливим засобом духовно-практичного освоєння світу та особливим засобом самоутвердження і пізнання себе. Музика є наріжним каменем в архетипі української культури, що дає для нас, українців, розуміння як діяти для того, аби не загубити себе. Тому сьогоднішній науковий форум – особливий, адже дає можливість зрозуміти, яку роль відіграє мистецтво загалом і музика зокрема у підтримці ментального здоров’я та психологічної реабілітації»,  ̶ зазначив Володимир Мельник та побажав науковцям цікавих доповідей та плідних дискусій.

Учасників наукового форуму привітав професор Единбурзького університету (Велика Британія), професор драми Університету Рієки (Хорватія), консультант Китайського музичного інституту Пекінського університету, член Британської академії композиторів, композитор, гуманітарний працівник у зонах військових конфліктів Найджел Осборн. Насамперед він висловив вдячність за запрошення до Львівського університету та участь у такому масштабному науковому заході. «Сьогодні ми проводимо вкрай важливу конференцію у важкий для України час: порушуємо питання психологічної реабілітації та ставимо цю тему на високий рівень. Наш проєкт в Україні, який ми спільно реалізовуємо разом із факультетом культури і мистецтв Львівського університету, спрямований на використання музики як одного із основних засобів підтримки ментального здоров’я. Я сподіваюся, що у майбутньому такі ініціативи будуть щораз частіше впроваджуватися в Україні, адже вона має для цього відповідний рівень культури, розвитку мистецтва та психології, а також розуміння потрібності і важливості усіх цих процесів»,  ̶  висловив переконання професор Найджел Осборн.

До вітальних слів долучилася проректорка із творчої роботи та інноваційної діяльності Харківського національного університету мистецтв імені І. Котляревського Юлія Ніколаєвська. «Сьогодні такі конференції об’єднують спільноти людей, які розуміють, що таке «сродна праця» та, незважаючи на виклики і порушення надважливих тем, мають усвідомлення того, що українське суспільство відчуває і гостро переживає психологічну травму. І ми розуміємо важливість нашої спільноти, яка працює, аби допомогти подолати ці ментальні проблеми через засоби мистецтва. Сьогоднішній науковий захід вкотре демонструє спільність та актуальність ідей, які ми порушуємо і спрямовуємо на реалізацію теоретичних напрацювань на практиці»,  ̶  зазначила Юлія Ніколаєвська.

Модерувала пленарне засідання кандидатка мистецтвознавства, в.о. завідувача кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв Львівського університету Світлана Салдан, яка перед початком наукової частини конференції також звернулася до присутніх. «Питання ментального здоров’я щораз гостріше постає перед суспільством, і підтримка психоемоційного стану є доволі актуальною для українців, які страждають внаслідок військової агресії з боку росії. Сьогодні ми співпрацюємо із іноземними колегами у цьому напрямку, зокрема, із професором Найджелом Осборном, котрий є знаним фахівцем із роботи з психоемоційними травмами засобами музики і має величезний досвід роботи із травмованими дітьми в різних куточках світу. Тому, бажаю учасникам конференції цікавих доповідей та плідних дискусій задля ефективних напрацювань у справі підтримки ментального здоров’я українців», ̶  наголосила Світлана Салдан.

Надалі учасники ІІ Міжнародної конференції «Мистецтво у кризові періоди: навчання і терапія» продовжили роботу у форматі пленарного засідання, де обговорили освітню і терапевтичну інтервенцію для дітей, які стали жертвами війни, особливості практики музичної терапії за кордоном та поняття «травми» як важливого явища у сучасному українському суспільстві, а також зосередили увагу на організаційних засадах підготовки майбутніх педагогів-музикантів до травмоінформованої допомоги через мистецтво.

Окрім того, учасники конференції працювали у секціях за такими тематичними напрямами: «Новітні наукові дослідження в галузі музичного мистецтва та освіти, теорії та практики в період кризових ситуацій», «Травмоінформоване мистецтво, педагогічні технології та стресостійкість у воєнний період», «Музикотерапія в контексті саморозвитку особистості», а також «Мистецтво та його потенціал в освітньому процесі».

Leopolis.news

У Франковому виші відбулась ІІ Міжнародна наукова конференція «Мистецтво у кризові періоди: навчання і терапія»

Джерело: leopolis.news