У Луцьку стартував XXVIII конкурс читців імені Лесі Українки

22 жовтня 2024 р. 14:44

22 жовтня 2024 р. 14:44


Протягом двох днів його учасники будуть змагатися у декламуванні творів класичної та сучасної української поезії та прози.

Для участі у конкурсі до Луцька приїхали 16 читців, які пройшли попередній відбір обласними спілками театральних діячів України. Декламатори прибули з Києва, Львова, Херсона та Івано-Франківська. Переважно це студенти мистецьких навчальних закладів, а також професійні актори.

Конкурс професійних читців був заснований у 1996 році з нагоди 125-річчя від дня народження Леси Українки. Його мета – популяризація творчої спадщини поетеси та заохочення молоді до її вивчення. У різні роки конкурс проходив у Києві, Ялті, а після анексії Криму був перенесений до Луцька.

“Це вже 28 конкурс, і 11 – у місті Луцьку. Ми радо вітаємо всіх учасників, гостей у нашому славному Лучеську, доріжками якого бігала Леся Українка. Впевнена, що час, який ви проведете на Волині, стане для вас пам’ятним. Адже цей край так любила Леся. Впевнена, що вам він також дасть надхнення. допоможе вдало виступити та здобути свою перемогу. Впевнена також у тому, що незабаром конкурс буде проходити не тільки в Луцьку, а і в нашому Криму”, – сказала заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Конкурс триватиме 22 та 23 жовтня. Виступи читців буде оцінювати професійне журі у складі провідних діячів українського театру. Голова журі – Тарас Жирко, народний артист України, актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. На Театральному майдані його запросили до вітального слова з правом провести жеребкування учасників.

“Конкурс Лесі є чимось більшим, ніж просто творче змагання. Таке довге його “дихання” говорить про те, що він актуальний, потрібний, що культура насправді є важливішою за економіку. Тому що зараз у нас іде війна культури з безкультур’я, війна цивілізації з варварством. І Леся вчить нас, як треба в цій війні перемагати”, – сказав Тарас Жирко.

Перший тур конкурсу пройде в садибі Косачів в селі Колодяжному Ковельського району. Там декламатори будуть читати поезію Лесі Українки. Другий тур відбудеться у Волинському обласному академічному театрі ляльок, де вони виконають уривки творів сучасної української літератури. Після цього у театрі відбудеться підбиття підсумків та нагородження переможців.

У Луцьку стартував XXVIII конкурс читців імені Лесі Українки

Джерело: galinfo.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua