У львівському Музеї історії релігії відреставрували колишню монастирську каплицю

22 жовтня 2024 р. 19:17

22 жовтня 2024 р. 19:17


У колишній каплиці облаштували виставкову залу історії РКЦ

У Львівському музеї історії релігії відреставрували ще один експозиційний зал. Це колишня каплиця Домініканського монастиря, присвячена блаженній Імельді. Зараз там облаштували відділ історії Римсько-католицької церкви. Про це повідомили у Львівській обласній раді.

Перед реставрацією у приміщенні каплиці потріскала мармурово-гранітна підлога, відшарувався тиньк, а дубові двері, вітрини і освітлення потребували відновлення.

« Ще до початку московської навали ми опрацювали проєкт нової сучасної експозиції, розібрали стару і взялися до реставрації. У другій половині 2022 року знову взялися до роботи, бо наша культура має жити, а музей має працювати. І ось зараз вдалося завершити реставрацію, встановити систему галерейного освітлення », – зазначив директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць.

Під час рестарврації у залі відновили багату рококову ліпнину, мармуровий надгробок, портали та склепіння. Зараз у відреставрованому залі експонують твори одного з найкращих польських митців доби бароко Симона Чеховича.

Бароковий домініканський монастир і костел при ньому звели у Львові у XVIII ст. на місці розібраного готичного. Ченці користувались приміщенням до Другої світової війни, після чого виїхали до Польщі. У колишньому монастирі радянська влада влаштувала музей атеїзму, який з відновленням незалежності України став музеєм історії релігії. Торік там відновили розписи трапезної колишнього монастиря. Храм зараз функціонує як церква Пресвятої Євхаристії УГКЦ.

Фото Ігоря Сальнікова

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

У львівському Музеї історії релігії відреставрували колишню монастирську каплицю

Джерело: zaxid.net