49 територіальних громад Львівщини прийняли рішення про початок опалювального сезону

22 жовтня 2024 р. 22:45

22 жовтня 2024 р. 22:45


Сьогодні, 22 жовтня, під час брифінгу перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик розповів як Львівщина готується до початку опалювального сезону в умовах воєнних викликів, спричинених російською агресією.

«Температурні показники дозволили планомірно входити в опалювальний сезон. Внаслідок цього 16 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький підписав розпорядження, у якому визначені основні умови, за яких розпочинається опалювальний сезон на місцевому рівні, а також правила реагування та інформування. Станом на 21 жовтня 2024 року, 49 територіальних громад (67% від загальної кількості) прийняли рішення про початок опалювального сезону. Більшість громад почали опалювати об’єкти соціальної інфраструктури: передусім дошкільні навчальні заклади, заклади охорони здоров’я та середньої освіти», – розповів Андрій Годик.

Співвідношення закладів загальної кількості, які вже підключені до теплопостачання:

  • 6% житлових будинків, що користуються централізованим теплопостачанням;
  • 81% закладів охорони здоров’я;
  • 49% закладів дошкільної освіти;
  • 36% навчальних закладів.

Що стосується житлових будинків із централізованим теплопостачанням, то вже почалося їх опалення у Стрийській громаді.

Ключовим елементом підготовки до опалювального сезону є забезпечення області резервними джерелами живлення.

«Одним із головних викликів є можливе відключення електропостачання, теплопостачання, як ми вже бачили протягом двох попередніх зим. Наше завдання – забезпечити належне функціонування об’єктів критичної інфраструктури, зокрема резервними джерелами живлення.

Станом на сьогодні, Львівщина має 946 резервних джерел енергопостачання, що дозволяє покрити 94% потреб у разі виникнення надзвичайних ситуацій:

  • 100% – заклади соціальної сфери обласного підпорядкування;
  • 89% – теплопостачальні підприємства;
  • 84% – водопровідно-каналізаційні підприємства.

Окрім цього, лікарні мають запас палива для генераторів з розрахунком на 5 днів. Також забезпечили резервне водопостачання для кластерних та надкластерних лікарень, щоб вони могли функціонувати навіть за відсутності централізованого водопостачання», – зазначив Андрій Годик.

Львівщина продовжує роботу з організації та функціонування пунктів незламності, які стають притулком для громадян у випадку надзвичайних ситуацій.

«Станом на сьогодні в області є 864 пункти незламності, в яких можна зарядити гаджети, зігрітися та перебувати під час відсутності теплопостачання або при зниженні температури. Знайти найближчий до вас можна у додатку «Дія». Більшість із них знаходяться на базі комунальних установ, серед них 89 пунктів функціонують під управлінням Головного управління ДСНС України у Львівській області. Це не кінцева цифра, ми маємо напрацьований чіткий перелік об’єктів, які можуть додатково використовуватися для пунктів незламності в подальшому. Додатково ми можемо розгорнути ще близько 700 мобільних пунктів у разі потреби. Також підготували понад 100 генераторів різної потужності, які будуть оперативно передавати на об’єкти в разі надзвичайних ситуацій», – зауважив Андрій Годик.

Відповідно до постанови Кабміну, яка регулює діяльність пунктів незламності, їх переведуть у статус «функціонування», і вони відкриватимуться за рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). На даний момент діє 55 пунктів, які вже готові приймати громадян. У разі погіршення ситуації – будуть відкриті всі інші пункти.

49 територіальних громад Львівщини прийняли рішення про початок опалювального сезону

Джерело: golossokal.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua